Amenzile pentru vorbit la telefon la volan pot fi anulate dacă polițistul nu descrie tipul de telefon în procesul-verbal

Un român a scăpat de amendă deoarece polițistul nu a precizat în procesul-verbal tipul de telefon pe care acesta îl folosea.

22 mart. 2023, 18:24
Amenzile pentru vorbit la telefon la volan pot fi anulate dacă polițistul nu descrie tipul de telefon în procesul-verbal
Un român a scăpat de amendă deoarece polițistul nu a precizat în procesul-verbal tipul de telefon pe care acesta îl folosea

Un șofer a scăpat de amendă, după ce judecătorii au considerat că fapta nu este suficient de clar descrisă, deoarece polițistul care a aplicat amenda nu a scris în procesul-verbal tipul de telefon pe care acesta îl folosea la volan.

Instanța a hotârât că prezumția de legalitate a procesului-verbal întocmit nu o înfârnge pe cea de nevinovăție invocată de șofer.

Românul a fost amendat în luna ianuarie a anului trecut pentru că ar fi vorbit la telefon în timp ce conducea. Acesta a contestat amenda și a invocat faptul că pe procesul-verbal era consemnat în mod eronat codul său numeric. Acesta a afirmat că acuzația adusă de polițist este falsă, aducând ca dovadă istoricul convorbirilor de pe cele două telefoane pe care le deținea.

Citește și: Peste 50.000 de conturi create în aplicaţia de constatări amiabile de pe telefon „Amiabila”, la două săptămâni de la lansare

Potrivit legii, procesul-verbal de contravenție are și el forță probantă, constituind o dovadă suficientă a vinovăției. Negarea comiterii faptei de către contestator nu este suficientă, acesta trebuie să prezinte și că lucrurile s-au întâmplat altfel.

În acest caz, magistrații Judecătoriei au apreciat că există cel puțin unele dubii cu privire la starea de fapt consemnată de polițist.

„În situaţia de faţă, se constată că, deşi agentul constatator a menţionat că petentul ar fi condus autoturismul în timp ce vorbea la telefonul mobil, nu a făcut nicio referire la respectivul dispozitiv, pentru a putea fi individualizat. Petentul a depus la dosar o serie de înscrisuri pentru a dovedi că nu se face vinovat de săvârşirea faptei.

Citește și: Cod Rutier 2022. Amenzi de 3000 de lei dacă ai montat greşit suportul de telefon lângă volan

Cu toate acestea, atât timp cât în procesul-verbal nu există niciun element de identificare a telefonului mobil despre care se face vorbire, nu pot fi verificate nici apărările petentului, respectiv dacă înscrisurile depuse sunt referitoare la respectivul dispozitiv sau nu, dubiul creat profitând acestuia, conform principiului «in dubio pro reo» („de dubii profită acuzatul”, n.r.)”, au consemnat judecătorii.

Instanța a dispus anularea procesului-verbal de sancționare. Decizia finală va avarține totuși Tribunalului care a preluat în analiză apelul declarat de Inspectoratul de Poliție Județean, urmând să se pronunțe pe 5 aprilie.