Americanii ar putea detrona Europa la construcţia de maşini cu consum redus

Uniunea Europeană se pregăteşte să adopte legislaţia care va impune constructorilor de automobile o limită medie de emisii de 95gr.CO2/km, pentru maşinile noi, până în anul 2020, se arată într-un articol publicat de agenţia Reuters.

RomaniaTV.net
08 iun. 2012, 09:28
Americanii ar putea detrona Europa la construcţia de maşini cu consum redus

Ca reacţie la această informaţie, organizaţia Transport&Environment (T&E) din Bruxelles, care promovează transportul durabil, avertizează că această ţintă nu va fi suficientă pentru a-i asigura Europei supremaţia în domeniul tehnologiilor cu consum redus de combustibil.

„Posesorii de maşini din Europa ar economisi 500 de Euro/an (în medie, la 20.000 km parcurşi) în cazul în care UE va adopta propunerea de 95gr.CO2/km. Ceea ce nu ştiu, însă, şoferii europeni este faptul că ar economisi, suplimentar faţă de cei 500 de Euro, încă 150 de Euro/an, dacă UE ar adopta o ţintă de 80 gr.CO2/km, până în 2020”, a spus Greg Archer, director de program în cadrul T&E.

Cea mai mare problemă a acestei propuneri este lipsa unei viziuni dincolo de 2020, fapt ce va afecta poziţia de lider a Europei în industria de profil. „Datorită noilor reglementări adoptate de administraţia SUA, automobilele americane obişnuite vor include tehnologii de reducere a consumului de carburant mai avansate decât cele europene. Dacă producătorii din Europa nu vor avea o ţintă ambiţioasă şi certă, necesară pentru planificarea investiţiilor în noi tehnologii, atunci ei vor pierde avantajul competitiv pe care îl au în prezent”, a afirmat Greg Archer.

Absenţa unor ţinte ambiţioase până în, şi dincolo de 2020, va afecta şi dezvoltarea pieţei pentru noile generaţii de vehicule electrice şi cu pile de combustie cu hidrogen. În ultimii ani, producătorii europeni de autovehicule au pretins că standardele obligatorii de emisii şi de eficienţă a consumului de combustibil – impuse de UE – vor face ca preţurile automobilelor să devină prohibitive.

T&E spune însă că aceste afirmaţii sunt nefondate. Ultima dată când UE a impus standarde de emisii de CO2 pentru autovehiculele noi, producătorii s-au plâns că lumea nu-şi va mai putea permite să le cumpere maşinile. Acest lucru nu s-a întâmplat, preţurile automobilelor au scăzut, în termeni reali, iar consumatorii au beneficiat în mod considerabil de scăderea consumului de combustibil. Este evident că o legislaţie ambiţioasă stimulează inovarea iar în timp costurile se reduc. „De aceea, Uniunea Europeană ar trebui să fixeze o ţintă mai ambiţioasă pentru 2020”, a mai spus Greg Archer, de la T&E.