Americanii garantează că Mătase NU VA PRIMI PEDEAPSA CAPITALĂ dacă va fi extrădat în Texas

Publicat: Luni, 25 Noiembrie 2013 17:19 // Actualizat: Luni, 25 Noiembrie 2013 17:20 // Sursa: romaniatv.net

Autorităţile judiciare din SUA au transmis Parchetului CAB, prin Ministerul Justiţiei, o cerere de extrădare a lui Camil Mătase - bărbatul care şi-a ucis soţia şi un fiu în Texas -, în care garantează că acesta nu va fi condamnat la moarte, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, americanii au transmis, în cursul săptămânii trecute, o cerere de extrădare pe numele lui Camil Mătase - bărbat care are cetăţenie română şi americană.

Sursele citate arată că pe numele acestuia au fost puse în mişcare proceduri judiciare în legătură cu decesul soţiei şi fiului acestuia, Mătase fiind principalul suspect. Aceleaşi surse susţin că în cererea de extrădare făcută de americani se precizează că dacă bărbatul va fi extrădat, autorităţile statului Texas nu îl vor condamna la pedeapsa capitală, respectiv la moarte prin injecţie letală. Cererea de extrădare a fost înaintată Curţii de Apel Bucureşti (CAB), care judecă luni acest caz, urmând să hotărască dacă Mătase va fi predat sau nu autorităţilor americane, informează Mediafax.

Camil Mătase, arestat pentru că şi-a ucis soţia şi unul dintre cei doi fii în SUA, rămâne în detenţie după ce tot Curtea de Apel Bucureşti, a respins, luni, recursul acestuia faţă de măsura preventivă. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă. La judecarea recursului, Camil Mătase a plâns în faţa judecătorilor şi le-a spus că regretă "enorm" ce a făcut.

Bărbatul a fost arestat preventiv în 21 noiembrie, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti. Judecătorul care a dispus arestarea lui Mătase a arătat, în motivarea deciziei, că faptele comise de acesta sunt "de o gravitate sporită" şi au un impact major în rândul opiniei publice. Mătase le-a spus procurorilor Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că o suspecta pe soţia sa că a intrat într-un anturaj cu persoane care se ocupă de trafic de droguri şi proxenetism.

Şi-a împuşcat soţai şi fiul

"Acesta a relatat că din vara anului 2013 a început să aibă discuţii cu soţia determinat de faptul că aceasta nu mai dorea să întreţină relaţii intime cu el şi că, deşi nu dispuneau de sume mari de bani, aceasta trimitea fără ştirea lui bani rudelor din România. Anterior datei de 10-11 noiembrie 2013 cu aproximativ două săptămâni de zile, motivat de faptul că presupunea că soţia a intrat într-un anturaj cu persoane care se ocupă de trafic de droguri şi proxenetism, şi-a achiziţionat un pistol de calibru 9 milimetri şi o cutie de muniţie", au arătat procurorii în referatul în care au propus arestarea preventivă a lui Camil Mătase.Bărbatul le-a spus anchetatorilor că, în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, după ce a consumat băuturi alcoolice, şi-a împuşcat soţia în timp ce aceasta dormea, iar în 11 noiembrie şi-a împuşcat fiul.
Ulterior, "în seara de 11 noiembrie 2013, pe motiv că fiul său are unele boli cronice, a hotărât să-l împuşte şi pe acesta, situaţie în care a luat pistolul şi, în timp ce fiul său era aşezat cu spatele, l-a împuşcat în zona capului", au scris procurorii în documentul citat.

Mătase le-a mai spus anchetatorilor că a plecat din Statele Unite ale Americii doar pentru a-şi vizita mama în România, după care urma să se întoarcă şi să se predea autorităţilor judiciare din Texas. Mama lui Camil Mătase a sesizat, în 18 noiembrie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov cu privire la faptul că fiul său, care locuieşte în SUA, a revenit în ţară în perioada 14-15 noiembrie. El i-ar fi povestit mamei sale că şi-a ucis, prin împuşcare, soţia şi unul dintre fii.

Vezi şi Primele imagini cu românul condamnat la moarte în Malaezia, după pronunţarea sentinţei

"Ca urmare a denunţului formulat, au fost efectuate verificări, atât în mediul virtual, cât şi pe linie de cooperare poliţienească, rezultând că în localitatea de domiciliu a inculpatului au fost găsiţi decedaţi soţia şi fiul acestuia, care prezentau la nivelul capului plăgi prin împuşcare", a arătat Parchetul ICCJ.

Camil Mătase are 48 de ani, este din Braşov şi a fost prins în seara zilei de 20 noiembrie, de poliţiştii braşoveni, într-un restaurant din judeţul Vrancea, unde se afla cu mai multe persoane, potrivit unor surse judiciare. Autorităţile americane au transmis în România o solicitare privind prinderea şi audierea bărbatului, cercetat pentru omor calificat şi deosebit de grav.

Mandatul a ajuns la Interpol

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că mandatul ar fi ajuns la Biroul Interpol România în 20 noiembrie. Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au preluat cauza de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, iar în 21 noiembrie l-au reţinut şi au propus instanţei arestarea lui preventivă.

Potrivit presei americane, crima a fost descoprită în 14 noiembrie, de Teodor Matase, în vârstă de 17 ani, fiul bărbatului. Adolescentul, care este student la Universitatea Texas Austin, i-a găsit morţi pe mama sa, Emilia Matase, de 47 de ani, şi pe fratele său, Emanuel, de 26 de ani, în locuinţa lor din localitatea Cypress, statul Texas.

Camil Matase a plecat în România imediat după comiterea crimei, fără să anunţe pe nimeni. Conform presei americane, ancheta a fost începută de FBI, care a colaborat cu Poliţia Română în acest caz, fiind emis un mandat de arestare pe numele românului.

Potrivit paginii de Facebook, bărbatul a absolvit Colegiul Naţional "Andrei Şaguna" din Braşov, apoi şi-a continuat studiile la Universitatea "Transilvania". Soţia sa, Emilia, era originară din localitatea Săcele, iar în urmă cu câţiva ani, împreună cu cei doi copii ai lor, au emigrat în SUA, în statul Texas.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
25 nov 17:30
... Autorităţile judiciare din SUA au transmis Parchetului CAB, prin Ministerul...
25 nov 17:23
...şi un fiu în Texas -, în care garantează că acesta nu va fi condamnat la moarte, au declarat, pentru Citește mai departe…

...
25 nov 17:23
...şi un fiu în Texas -, în care garantează că acesta nu va fi condamnat la moarte, au declarat, pentru Citește mai departe…

...
1
EUR
4.8738
RON
30 Sep
noapte 12 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H