Americanii sunt în DOLIU. A murit un mare politician

Fostul guvernator al New York-ului, Mario Cuomo, a murit joi, la vârsta de 82 de ani, informează New York Daily News. Cuomo a fost guvernator al metropolei americane timp de 12 ani, între 1982 şi 1994, fiind în această perioadă unul dintre cei mai importanţi lideri ai Partidului Democrat, fiind luat în calcul chiar şi pentru alegerile prezidenţiale. În ziua morţii sale, fiul său, Andrew, îşi rostea discursul inaugural al celui de-al doilea mandat ca guvernator de New York.

RomaniaTV.net
02 ian. 2015, 12:22
Americanii sunt în DOLIU. A murit un mare politician

Mario Cuomo a murit în urma unui infarct în apartamentul său din Manhattan în timp ce fiul său îşi rostea discursul, Cuomo neputând asista la ceremonie fiind prea bolnav.

Ca guvernator, Cuomo a blocat reintroducerea pedepsei cu moartea în statul New York, iar talentul său oratoric l-a făcut simpatizat de mulţi americani cu convingeri de stânga.

Politicianul a fost unul dintre cei mai duri critici ai administraţiei Ronald Reagan şi a fost la un pas să candideze la alegerile interne pentru desemnarea candidatului democrat la alegerile prezidenţiale din 1988 şi 1992, însă a renunţat la intenţie de fiecare dată.

Deşi un catolic înfocat, s-a opus implicării religiei în dezbaterile legate de legislaţie privind avortul. „Poporul american nu are nevoie de cursuri de filosofie sau ştiinţe politice ca să ştie că Dumnezeu nu ar trebui transformat într-un preşedinte de partid ceresc”, spunea Mario Cuomo.

După ce a pierdut cursa pentru un al patrulea mandat, în 1994, Cuomo a devenit principalul sfătuitor al fiului său, Andrew Cuomo, ales guvernator de New York în 2010 şi reconfirmat în 2014.

Imediat după moartea sa, Barack şi Michelle Obama au transmis un mesaj de condoleanţe familiei Cuomo. „Eu şi Michelle am fost întristaţi de moartea fostului guvernator al New York-ului Mario Cuomo (…) care a îngemănat credinţa sa în Dumnezeu cu credinţa în America pentru a duce o viaţă în serviciu public”, se arată în mesajul preşedintelui Obama.