Amintiri din Epoca de Aur. Cum petreceau românii Revelionul în perioada comunistă

În perioada comunistă Revelionul era una dintre cele mai importante sărbători din an. Dacă astăzi Moș Crăciun vine cu daruri în Ajunul Crăciunului, lucrurile stăteau cu totul altfel pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Acesta l-a adus la lumină pe sovieticul Moș Gerilă, cel care le aducea daruri românilor în noaptea dintre ani.

31 dec. 2022, 20:32
Amintiri din Epoca de Aur. Cum petreceau românii Revelionul în perioada comunistă
Cum petreceau românii Revelionul în perioada comunistă

Cum petreceau românii Revelionul în perioada comunistă. În perioada comunistă, bucuria și distracția românilor erau dozate de propaganda regimului, astfel încât să atingă apogeul în noaptea de Revelion.

Citește și Omul care i-a executat pe soții Ceaușescu, mărturisiri cutremurătoare despre ultima dorință a cuplului: „Sunt încă nervos atunci când vorbesc despre asta”

Cum petreceau românii Revelionul în perioada comunistă

În perioada comunistă românii aveau două opțiuni să își petreacă Revelionul. Fie îl sărbătoreau acasă în fața televizorului alături de rude și prieteni ori mergeau la restaurant, unde se ”răsfățau” cu diverse preparate, care la vremea respectivă erau mult mai sofisticate decât ce se găsea de obicei în comerț.

De regulă, la restaurant își petreceau Revelionul doar românii care își permiteau astfel de distracții. De pe mesele restaurantelor nu lipseau măslinele, cașcavalul, dar și cremvurştii, care erau un lux la vremea aceea.

Românii din oraşele muncitoreşti, care doreau să își petreacă o noapte de vis alături de colegii lor de muncă, luau cu asalt cantinele întreprinderilor.

În schimb, cei care alegeau să își petreacă noaptea dintre ani acasă începeau pregătirile cu câteva zile înainte, însă fără agitația pe care o vedem astăzi în magazine pentru că pe vremea lui Nicolae Ceaușescu galantare erau goale chiar și în preajma Sărbătorilor de iarnă, așa că românii pregăteau masa de Revelion, din ce aveau și ce găseau.

Cu toate acestea, gospodine reușeau în cele din urmă să îşi etaleze talentul gastronomic, cu friptură, sarmale, salată boeuf şi dulciuri făcute în casă. Nici bărbații nu se lăsau mai prejos și aveau grijă să se aprovizioneze cu cafea procurată pe sub mână, vin spumant în loc de şampanie, dar și cu alte băuturi alcoolice cu care să își dea pe spate musafirii.

Singura distracție pe care românii o aveau în noaptea dintre ani era televizorul. În seara de Revelion, singura noapte din an când nu se lua lumina, Televiziunea Română difuza un program special care dura mai mult decât de obicei.

La miezul nopții era difuzat mesajul de Anul Noul al lui Nicolae Ceaușescu, care era înregistrat cu mult timp înainte pentru că în momentul respectiv, cuplul prezidenţial se afla la petrecere împreună cu cei mai importanţi reprezentaţi ai nomenclaturi. Apoi ”petrecerea” era continuată de cei mai iubiți artişti ai momentului care de regulă interpretau doar melodiile aprobate de regim. Masa și dansul dura până la ora 02.00, când cuplul Ceauşescu se retrăgea la culcare.

Citește și Cum petreceau soţii Ceauşescu de Sărbători. Preparatele care nu trebuiau să lipsească sub nicio formă de pe masă