Poezia prin care Adrian Păunescu a dat de pământ cu Moș Gerilă al lui Ceaușescu: „Ce doriți voi să vă dea Moș Gerilă?/ Să ni-l aducă pe Moș Crăciun!“

În perioada comunistă Moş Nicolae şi Moş Crăciun erau prigoniţi de Nicolae Ceaușescu și Securitatea lui. În locul lor, partidul comunist l-a instalat pe Moş Gerilă după model sovietic, cu haină roşie de aparatcik, care venea numai în seara de Revelion.

06 dec. 2022, 20:16
Poezia prin care Adrian Păunescu a dat de pământ cu Moș Gerilă al lui Ceaușescu: „Ce doriți voi să vă dea Moș Gerilă?/ Să ni-l aducă pe Moș Crăciun!“

Poezia prin care Adrian Păunescu a dat de pământ cu Moș Gerilă al lui Ceaușescu. În perioada comunistă, românii au fost obligați de regimul lui Nicolae Ceaușescu să renunțe la Moș Nicolae și Moș Crăciun. În locul lor, partidul comunist l-a adus pe Moș Gerilă, care îi vizita pe copii numai în noaptea de Revelion.

Citește și Cele 5 zodii care vor primi surpriza vieții lor, de Sărbători! Află dacă te numeri printre norocoşii de pe lista lui Moş Crăciun

În ciuda tuturor restricțiilor, dar și prigoanei pe care securiștii o realizau împotriva celor două figuri marcante din perioada Sărbătorilor de Iarnă, românii nu i-au uitat pe Moș Crăciun și Moș Nicolae și îi așteptau în mare secret pe data de 6 și 25 decembrie.

Poezia prin care Adrian Păunescu a dat de pământ cu Moș Gerilă al lui Ceaușescu

Sătul de toate abuzurile securității, dar și de faptul că Ceaușescu le-a furat Crăciunul copiilor români, poetul Adrian Păunescu a compus o poezie maifest prin care i-a declarat răzbpoi lui Moș Gerilă.

Aceasta a fost recitată în foarte multe spectacole realizate de celebrul poet și a pus pe jar Securitatea, care s-a implicat activ în fenomenul „Cenaclul Flacăra“ – cel mai mare fenomen cultural din perioada comunistăe, al cărui iniţiator şi organizator a fost însuși Adrian Păunescu.

„În perioada sărbătorilor de iarnă la spectacolele de la Lugoj, Timişoara, Arad, Oradea, poetul Adrian Păunescu a recitat o poezie nepublicată – scrisă de dânsul în care ultima strofă se referă la ideea readucerii în dar copiilor din România pe Moş Crăciun, poezie având un caracter de manifest pentru pace, dezarmare, libertate şi dragoste pentru copiii lumii. Am aflat de la regizorul Cornel Diaconu că intenţionase să publice această poezie în revista Magazin şi Flacăra, dar nu a primit aprobare de la forurile competente“, se arată în documentele prezentate în cadrul expoziţiei „Tinereţea mea în Comunism“ (Out of the Box) organizată la Constanţa în anul 2015.

Iarăși în așteptarea lui Moș Crăciun – Adrian Păunescu

Ninge cu ceruri, ninge cu basme,

Se-mbrățișează, nu se opun,

Două iluzii, două fantasme,

Sunt moș gerilă și Moș Crăciun,

Poartă desagă, nu poartă cruce,

Simte și gerul pe la urechi,

Dar moș gerilă îl va duce

Pe Moș Crăciun în os străvechi.

Poarta desagă, nu poartă raniți,

Sunt sfinte pace, nu de război,

Pe moș gerilă ducându-l la graniți,

El, Moș Crăciun se-ntoarce la noi,

Cade din ceruri ultima filă,

Fiii românilor colinde spun,

Ce doriți voi să vă dea moș gerilă?

Să ni-l aducă pe Moș Crăciun!

Citește și Cea mai frumoasă amintire de Crăciun a lui Andrei Aradits este şi cea mai tristă: „Nu am cum să uit lacrimile celor care auzeau colindele pentru ultima oară”