Amnesty International condamnă evacuarea romilor de la Eforie

Organizaţia Amnesty International critică România pentru evacuarea romilor care aveau locuinţe improvizate pe un teren de la marginea oraşului Eforie, fără ca aceştia să fie relocaţi sau despăgubiţi pentru bunurile pierdute, relatează AFP.

RomaniaTV.net
02 oct. 2013, 12:13
Amnesty International condamnă evacuarea romilor de la Eforie

„Evacuările ar trebui făcute numai ca ultimă soluţie şi cu deplina respectare a drepturilor omului, ceea ce include….opţiuni de relocare”, arată reprezentanţii Amnesty, adăugând că mai multe familii şi-au pierdut bunuri fără a primi vreo compensaţie.

Aproximativ 80 de persoane de etnie romă au fost evacuate la sfârşitul săptămânii trecute de pe un teren de lângă Eforie Sud unde stăteau ilegal în nişte locuinţe improvizate, iar pentru 20 dintre acestea primăria caută adăposturi temporare.

Primarul oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, a declarat luni că acţiunea a fost una legală pentru că persoanele respective ocupau acel teren abuziv de mai mulţi ani.

În momentul când reprezentanţii primăriei au intervenit vineri, cu buldozerele pentru distrugerea locuinţelor improvizate terenul era ocupat de aproximativ 80 de persoane, reprezentând în jur de 30 de familii. Brăiloiu susţine că zona reprezenta un focar de infecţie şi locuitorii care aveau case în apropiere doreau să le vândă. „Era un focar de infecţie pentru toată zona respectivă, de fapt pentru tot oraşul. Am primit şi amenzi de-a lungul timpului de la Garda de Mediu din cauza lor. Iar cei care locuiesc în apropiere intenţionau să-şi vândă casele”, a povestit primarul din Eforie.

Edilul a explicat că acel teren era o zonă de tranzit pentru persoane de etnie romă care munceau pentru alte persoane, rămâneau acolo o perioadă după care plecau şi soseau alţii în locul lor. „Erau două-trei familii mai «înstărite» care îi aduceau acolo, îi foloseau la diverse munci sau îi trimiteau să fure din oraş tot ce puteau folosi ca fier vechi. Chiar ei îmi spuneau că fuseseră aduşi de diverse persoane ca să facă diferite munci, iar vara vindeau produse pe plajă”, a spus Brăiloiu.

El a precizat că, pentru aproximativ 20 de persoane din cele 80 evacute, primăria caută adăpost. „Pentru aproximativ 20 de persoane, care să zicem că sunt din Eforie pentru le-au fost făcute nişte buletine provizorii, nu ştiu în ce condiţii, încercăm să găsim un adăpost. De exemplu, unuia i-a fost făcut buletin provizoriu pentru că fusese trimis în judecată şi nu aveau unde să-i trimită citaţia. Am găsit deja adăpost pentru zece dintre ei, mai căutăm şi pentru ceilalţi zece. Restul sunt din Covasna, Caracal, Tecuci, Brăila şi alte localităţi din ţară”, a mai spus Ovidiu Brăiloiu. El a menţionat că adăposturile oferite de primărie celor 20 de persoane este unul temporar până îşi vor găsi o locuinţă.

Primarul susţine că a încercat să-i ajute de-a lungul timpului pe cei din zona respectivă să înceapă câte o afacere, dar nu s-a concretizat nimic. Am încercat să-i ajut de-a lungul timpului, am fost de acord să le dau un teren să-şi facă o fermă, dar au renunţat, apoi a mai fost un proiect cu cineva din rândurile lor care dorea să ridice o fabrică de cărămizi, dar între timp persoana respectivă a murit şi nu s-a mai realizat nimic. Chiar el îmi spunea că se chinuie degeaba pentru că nu are cu cine să facă treabă”, a mai afirmat primarul Ovidiu Brăiloiu.