Ana Ipătescu, Regina Maria şi Elena Ceauşescu candidează la prima bancnotă românească „feminină”

O româncă celebră pe o viitoare bancnotă a Băncii Naţionale este visul mai multor asociaţii de voluntari care luptă pentru îndeplinirea acestui obiectiv inedit.

RomaniaTV.net
08 mart. 2012, 19:05

A fost organizat deja un vot în acest sens, iar iniţiatorii vor să-l convingă, anul acesta, pe guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, să imprime chipul unei femei celebre pe una dintre bancnotele noastre.

Deşi istoria e plină de românce celebre, niciuna nu a ajuns până acum pe vreo bancnotă. Situaţia s-ar putea schimba în curând, după ce guvernatorul BNR va primi rezultatele votului prin care românii aleg cea mai îndrăgită personalitate feminină.

„Ne-am gândit că asta ar fi schimbarea, această componentă de a pune un chip de femeie celebră din trecut pe o bancnotă românească”, a declarat Lavinia Aninoşanu, şef de programe CPE.  Speranţa noastră este ca după încheierea campaniei, către toamnă, să transmitem guvernatorului BNR şi să aducem public rezultatele campaniei, a adăugat ea.

Sute de oameni au ales deja personalitatea lor feminină favorită, iar bătălia se anunţă strânsă. Opţiunile publicului sunt dintre cele mai diferite, între aceastea figurând Ecaterina Teodoroiu, Regina Maria, Olga Greceanu sau Elena Ceauşescu.

Pentru fiecare alegere există şi explicaţii. De pildă, Ana Ipătescu ar fi reprezentativă pentru „contribuţia ei la revoluţia din ’48”, după cum spune o bătrână cultă. Regina Maria, „pentru că a fost singura care a lăsat ceva în urmă” după moartea ei, spune un pensionar hotărât. Olga Greceanu, pentru că „are legătură cu religia, cu literatura, este un personaj care poate trebuie descoperit”, afirmă o femeie. Un pensionar moldovean este de părere că „Ecaterina Teodoroiu ar fi cea mai potrivită persoană. Persoană din istoria noastră”, iar o tânără dezinvoltă afirmă că Elena Ceauşescu ar fi cea mai potrivită să apară pe o bancnotă românească, pentru că ea „ar fi reprezentativă şi pentru momentul actual”.

Românii sunt împărţiţi şi în privinţa bancnotei pe care ar fi bine să apară chipul unei femei celebre. Unii spun că pe bancnota de 10o de lei, alţii pe cea de 10, iar alţii pe cea de 5. Alţii se gândesc chiar şi la o nouă bancnotă, mai mică, de 20 de bani.

Asociaţiile au organizat un vot pe Internet, care se va desfăşura până la sfârşitul acestui an.