Ana Măiţă: „Să ne adaptăm la învăţământul online. Copiii noştri s-au născut în era comunicării online, să profităm de asta”

Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei „Mame pentru mame”, se declară dezamăgită de faptul că Ministerul Educaţiei nu s-a consultat cu părinţii în luarea deciziilor privitoare la redeschiderea şcolilor. Într-un interviu pentru dcnews.ro, aceasta a ţinut să aducă în discuţie problema copiilor cu cu afecţiuni psiho-emoţionale.

RomaniaTV.net
20 aug. 2020, 20:15
Ana Măiţă: „Să ne adaptăm la învăţământul online. Copiii noştri s-au născut în era comunicării online, să profităm de asta”

Suntem foarte dezamăgiți de modul în care a comunicat Ministerul Educației, dar și de modul în care a luat decizii. A existat într-o foarte mică măsură consultare cu asociațiile de părinți. Comunicarea a întârziat foarte mult, să nu uităm că avem mai puțin de o lună până la începerea anului școlar și încă nu știm în ce măsură este Ministerul pregătit să ofere soluția de școală online tuturor copiilor din România. De asemenea, avem o uriașă problemă cu asumarea unor riscuri de îmbolnăvire, în cazul în care Ministerul va obliga toți elevii să se prezinte fizic la clasă în acele școli pe care le va considera apte”, a precizat Ana Măiţă.

Preşedintele Asociaţiei „Mame pentru mame” a adus în discuţie situaţia copiilor care se confruntă cu afecţiuni psiho-emoţionale, care ar putea întâmpina dificultîţi în a merge la şcoală în această de perioadă care pune o presiune psihică uriaşă chiar şi pe omul perfect sănătos din punct de vedere emoţional.

Prima situație este legată de acei elevi care au afecțiuni psiho-emoționale, au diagnostic de la psihiatru sau psiholog, și care pot să nu fie apți, din punct de vedere psiho-emoțional, să meargă efectiv la școală în această situație din cauza pandemiei. Mă refer la elevii care sunt stresați, super anxioși, deprimați și care sunt diagnosticați de un specialist. Noi cerem Ministerului să extindă criteriile de exceptare de la prezența fizică în clasă a acestor copii!”, a subliniat Ana Măiță.

Citeşte şi Mai puţine ore pentru unii elevi începând din septembrie. Anunţul ministrului Educaţiei

Aceasta este de părere că există mulți elevi care nu sunt bolnavi cronici, dar au în mediul familial persoane a căror integritate fizică și emoțională va fi afectată de participarea lor activă la cursuri.

Un al doilea punct major se referă la extinderea acestor condiții de exceptare a acelor copii care pot fi sănătoși, dar au acasă o persoană vulnerabilă din punct de vedere fizic sau psiho-emoțional. Și aici mă refer la un frățior care se luptă cu o boală, la o mamă care poate se luptă cu un cancer de sân și are o imunitate scăzută. Dacă copilul ei o îmbolnăvește, o bagă în spital sau mai rău”, a explicat Ana Măiță pentru dcnews.ro.

Preşedintele Asociaţiei „Mame pentru mame” dă propriul exemplu şi spune că nu vrea să-şi asume riscul de a-şi trimite copiii la şcoală, şi asta întrucât locuieşte împreună cu mama ei, care are mai multe boli asociate şi nu ar supravieţui infecţiei cu COVID.

Eu vreau să-mi trimit copiii la școală, dar, pentru că împart locuința cu mama mea, care este o persoană în vârstă, e pacient cu diabet, e supraviețuitoare a cancerului de sân și bolnavă cu inima, nu pot să-mi asum acest risc. Dacă copiii mei aduc această boală acasă, știu că mama mea, în procent de 99 la sută, nu va supraviețui acestei boli. Și vreau să mai fie pe lângă noi. Copiii mei sunt foarte atașați de ea. Sunt destul de mari pentru a înțelege ce se întâmplă în jurul lor. Au 11 și 13 ani. Amândoi poartă mască pe stradă. Nici nu trebuie să le spun. Ei vor să o protejeze pe mamaie”, a spus Ana Măiță.

Citeşte şi Legea Educaţiei, modificată înaintea începerii anului şcolar. Este introdus învăţământul online, număr mai mic de elevi la clasă

Măiţă este de părere că ar trebui cu toţi, copii, profesori, copii, să ne adaptăm la învăţământul online. 

Vreau să le transmit că trebuie să facem un efort – mă refer și la părinți, și la copii, și la cadrele didactice – pentru a oferi posibilitatea de a continua pregătirea școlară, însă în varianta online. Știu că este foarte greu, mai ales la clasele mici. Cu siguranță, trebuie revăzută programa. Trebuie să ne adaptăm la metoda online de predare, să facem orele mai interesante, mai interactive și să vorbim cu copiii. Nu uitați că ei s-au născut în era comunicării online. Să profităm de acest lucru”, a spus Ana Măiță pentru dcnews.ro.