ANAF: Deciziile de impunere pentru 2016 - 2017 vor fi trimise contribuabililor până la sfârşitul lunii octombrie

Publicat: Marţi, 28 August 2018 14:06 // Actualizat: Marţi, 28 August 2018 15:22 // Sursa: romaniatv.net

Agenția Națională de Administrare Fiscală a stabilit, printr-un proiect normativ, ca organele fiscale și teritoriale să încheie, până la data de 30 octombrie 2018, perioada de transmitere către contribuabili a deciziilor de impunere aferente obligațiilor acestora din 2016-2017.

„În vederea organizării activității organelor fiscale centrale teritoriale, precum și derulării în mod unitar a procesului de emitere și transmitere a deciziilor de impunere prin care se definitivează contribuţiile de asigurări sociale, pentru anii fiscali 2016 și 2017, prin prezentul proiect de ordin se propune aprobarea unui termen de finalizare a acestui proces, respectiv până la data de 30 octombrie 2018", se arată în Nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit prevederilor Codului fiscal, pentru veniturile realizate în anii 2016 și 2017, stabilirea și regularizarea contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele fizice se realizează de organul fiscal central competent, prin emiterea unei decizii de impunere anuală, pe baza datelor declarate de contribuabili în declaraţia privind venitul realizat sau în Declarația Unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, Capitolul I - „Date privind veniturile realizate în anul 2017" - după caz.

„Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor, direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, precum şi unitățile fiscale subordonate acestora, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin", prevede normativul citat.

Concret, toate declaraţiile unice depuse în acest an privind veniturile realizate pe anul trecut, dar şi alte declaraţii fiscale depuse de contribuabili pentru anul 2016 vor fi verificate de inspectorii ANAF pentru a vedea dacă sumele raportate corespund realităţii şi dacă au fost plătite contribuţiile pentru fondurile de pensii de stat şi cele aferente serviciilor medicale.

În urma acestor verificări, ANAF va trimite decizii de impunere, în cazul în care aceste diferenţe nu sunt plătite în timpul recomandat urmând să pună popriri pe conturile contribuabililor.

„Până la data de 30 octombrie 2018, organul fiscal central competent stabileşte obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale datorate de persoanele fizice pentru anii fiscali 2016 şi 2017, emite şi transmite deciziile de impunere anuală pentru aceste obligaţii. Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor, direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, precum şi unităţile fiscale subordonate acestora, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.", se arată în proiectul de ordin semnat de preşedintele ANAF, Ionuţ Mişa.

Decizia de impunere este un act administrativ fiscal emis de organul competent, prin care se stabileşte cuantumul sumelor datorate de un contribuabil sistemului bugetar, respectiv al sumelor de restituit de la buget în perioada impozabilă, pentru fiecare categorie de venit (impozit, taxă, contribuţie etc.) în parte. 

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
29 aug 06:57
Răspunde | Votează email 0 email
dan
Mai. nene cred ca-i vorba de 2017 - 2018,chiar daca suntem noi su 200 d3 ani in urma!?
1
EUR
4.8744
RON
25 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H