ANAF ia la control suplimentar firmele care au raportat anul trecut venituri mult peste medie

Firmele care au înregistrat anul trecut profituri peste media trimestrială anterioară pot intra în atenția ANAF pentru verificări suplimentare, în contextul în care Fiscul suspectează că unele societăți au consemnat profituri mai ridicate decât ar fi trebuit.

17 mai 2023, 16:39
ANAF ia la control suplimentar firmele care au raportat anul trecut venituri mult peste medie

ANAF suspectează că acesta poate fi un artificiu pentru ca acționarii să poată declara veniturile din dividende la un impozit de 5%, față de 8%, nivel la care a fost majorat din ianuarie anul acesta. În cazurile în care vor fi identificate nereguli, vor avea loc corecții și pe dividende, acolo unde este cazul.

Potrivit Profit.ro, societățile la care se constată creșteri mari la profitul declarat față de trimestrele anterioare vor fi introduse în analiză de risc, iar ulterior inspectorii ANAF pot trece la verificări mai amănunțite.

ANAF vrea să verifice mai atent modul în care firmele au declarat profiturile, inclusiv cu scopul de a se încadra la impozit pe dividende de 5% în 2022, după ce impozitul pe profit plătit pentru primul trimestru al acestui an a scăzut cu 44%, conform datelor execuției bugetare. Procentajul foarte mare al scăderii a ridicat semne de întrebare la ANAF.

În perioada ianuarie-martie 2023, veniturile la bugetul statului din impozit pe profit s-au situat la 565 milioane lei, cu 44% mai puțin față de 1 miliard de lei în primele trei luni ale anului trecut. Statul înregistrează în prima parte a acestui an o problemă în ce privește colectarea de venituri la buget.

Citește și: Euro a atins cea mai mare valoare din istorie în faţa leului. Curs valutar BNR la 17 mai 2023

Chiar dacă situația a început să se normalizeze din aprilie, raportat la program, presiunea asupra bugetului și, implicit, asupra ANAF de a crește colectarea, persistă. Tot în acest context, Guvernul a aprobat recent și un set de măsuri pentru reducerea cheltuielilor cu peste 5 miliarde de lei.

Parlamentul a introdus pe finalul anului trecut o clarificare suplimentară în legea pentru aprobarea ordonanței 16 din iulie anul trecut, ordonanța cu măsuri fiscale, pentru a preciza că la dividendele distribuite în baza situațiilor interimare, pentru anul 2022 în cursul anului 2022, impozitul pentru dividende este de 5%, nu de 8%.

Un număr mare de firme au acordat dividende pentru 2022 chiar din cursul anului, cu scopul de a beneficia de cota mai redusă.

„Art.VI1. – În cazul dividendelor distribuite în baza situațiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2022, cota de impozit pe dividende este de 5%, fără recalcularea impozitului pe dividendele respective, după regularizarea acestora pe baza situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2022, aprobate potrivit legii”.

Citește și: Ministrul Transporturilor, despre Umbrărescu: „Ne-a învăţat să dea mai repede în circulaţie decât termenele. Ne-am obişnuit cu asta”