ANAF implementează Big Brother. Cum va funcționa sistemul de supraveghere a românilor, pentru taxe și impozite

ANAF trece la implementarea unui nou sistem de monitorizare a contribuabililor: un mecanism tip „Big Brother" mult mai rapid și mai eficient. Proiectul se află pe masa ministrului de la Finanțe, susținut de PSD.

14 nov. 2022, 08:59
ANAF implementează Big Brother. Cum va funcționa sistemul de supraveghere a românilor, pentru taxe și impozite

ANAF pregătește noi metode prin care să se asigure că românii vor plăti la termen toate taxele și impozitele. Astfel, Ministerul de Finanțe, condus de către Adrian Câciu, a lansat un proces de consultare a pieței înainte de a face achiziția publică pentru viitorul sistem informatic, de tip BIG DATA.

Viitorul sistem informatic de date integrate al ANAF, prescurtat SIDI, va gestiona volume uriașe de date și va realiza analize în timp real pentru a depista persoanele datoare la stat, se arată în caietul de sarcini al Ministerului de Finanțe.

Mai mult, software-ul de ultimă generație va transmite alerte angajaților ANAF cu privire la persoanele care au în plan să eludeze plata impozitelor și a taxelor.

„Necesitatea implementării proiectului propus este determinată de nevoia de modernizare și eficientizare a activității interne a MF și a unităților subordonate, precum şi de optimizarea cooperării MF cu alte instituții ale statului, în efortul comun de identificare, cunoaştere, documentare, prevenire şi diminuare a situaţiilor de fraudă și evaziune fiscală, dar și de a contribui la eficientizarea cheltuirii resurselor publice, respectiv la îmbunătățirea serviciilor oferite cetățenilor și operatorilor economici”, se arată în caietul de sarcini publicat pe portalul oficial al Ministerului de Finanțe.

 

Care este termenul pentru implementarea „Big Brotherului ANAF”

 

După derularea procedurii de achiziție publică, începerea contractului pentru implementarea SIDI va începe de la 1 iunie 2023, așa cum reiese din caietul de sarcini anexat.

Perioada de implementare va trebui finalizată cel târziu până la sfârșitul anului 2025, adică până la termenul asumat de România, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru operaționalizarea platformei de tip Big Data.