ANAF primeşte ajutor de la FMI pe controlul marilor averi. Cine sunt românii care nu-şi pot justifica averile

ANAF a anunţat că va primi asistență tehnică de la Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru a fi îmbunătățită "conformarea în zona persoanelor fizice cu averi mari". Fiscul a început pe 1 iulie controale masive la persoane fizice.

07 nov. 2022, 18:26
ANAF primeşte ajutor de la FMI pe controlul marilor averi. Cine sunt românii care nu-şi pot justifica averile
ANAF primeşte ajutor de la FMI pe controlul marilor averi. Cine sunt românii care nu-şi pot justifica averile

ANAF primeşte ajutor de la FMI pe controlul marilor averi. Lucian Heiuş, şeful Fiscului, a detaliat în ce va consta ajutorul primit. „Am avut astăzi prima întâlnire cu reprezentanții unei misiuni de asistență tehnică din partea FMI, care are ca obiectiv îmbunătățirea conformarii în zona persoanelor fizice cu averi mari.  Cei doi experți ai Fondului Monetar, Graham Whyte (Australia) și Margaret Gavaghan (SUA) își propun ca în urma acestui exercițiu să elaboreze o serie de recomandări privind dezvoltarea unui plan de acțiune privind creșterea conformării fiscale a persoanelor fizice cu mari averi”, a anunţat Lucian Heiuș într-o postare pe Facebook.

Citeşte şi: Lista neagră a datornicilor de la ANAF va avea şi un corespondent pozitiv. Cine sunt românii premiaţi de Fisc

Şeful ANAF a precizat că în septembrie au fost venituri constatate suplimentar de 8,015 milioane lei, scrie hotnews.ro. „Toți au și firme. Sunt acționari la societăți comerciale. Pentru niciuna dintre aceste persoane nu au fost indentificate elemente constitutive ale unei infracțiuni”, a precizat Lucian Heiuș.

Citeşte şi: Lucian Heiuș, despre controalele fiscale în 2023. Cine sunt contribuabilii vizați de ANAF

Acesta a dezvăluit şi care au fost cele mai mari diferenţe între veniturile şi averile declarate de unii români în septembrie: cea mai mare diferență este de 3,611 milioane lei la o persoană fizică din județul Suceava, a doua, ca valoare, a fost de 1,481 milioane lei în Ilfov, iar a treia a fost de 1,212 milioane lei, din Vâlcea. „Găsim diferențe foarte mari la persoane fizice. Vorbim de milioane lei. Sumele sunt mari. La 31 septembrie aveam pe rol 400 acțiuni de control”, a precizat Lucian Heiuș.