ANAF va reîncepe raziile. Ce contribuții trebuie să plătească românii, în contul unic, până la data scadentă

Marea majoritate a românilor nu au de ales: vor trebui să plătească la stat o mulțime de contribuții și în 2023. 

15 nov. 2022, 08:34
ANAF va reîncepe raziile. Ce contribuții trebuie să plătească românii, în contul unic, până la data scadentă

Consultantul fiscal Adrian Bența a amintit românilor ce contribuții vor trebui să plătească în contul unic, la scadența prevăzută de lege:

1. Contribuția la asigurările sociale de sănătate suportată de angajator aferenta contractelor de muncă cu timp parțial când aceasta se recalculează până la nivelul salariului minim atunci când legea prevede acest recalcul;

2. Contribuția la asigurările sociale pensii datorată de angajator aferentă contractelor de muncă cu timp parțial când aceasta se recalculează la nivelul salariului minim atunci când legea prevede obligația recalculului;

3. Contribuția la asigurările sociale de sănătate datorate de persoanele ce au calitate de pensionar peste plafonul scutit de contribuție de 4.000 lei. Cunoaștem faptul că pensiile sunt scutite de plata contribuției la sănătate într-un plafon de 4.000 lei, iar peste suma ce excede acestui plafon se datorează contribuția la sănătate.

Pentru celelalte obligații bugetare ce se achită în contul unic, legiuitorul nu a adus modificări procedurale.

 

ANAF va implementa sistemul „Big Brother”

 

Pentru a fi sigur că românii își vor plăti contribuțiile, ANAF are în plan adoptarea unui soft de ultimă generație. Ministerul de Finanțe, condus de către Adrian Câciu, a lansat un proces de consultare a pieței înainte de a face achiziția publică pentru viitorul sistem informatic, de tip BIG DATA.

Viitorul sistem informatic de date integrate al ANAF, prescurtat SIDI, va gestiona volume uriașe de date și va realiza analize în timp real pentru a depista persoanele datoare la stat, se arată în caietul de sarcini al Ministerului de Finanțe.

Mai mult, software-ul de ultimă generație va transmite alerte angajaților ANAF cu privire la persoanele care au în plan să eludeze plata impozitelor și a taxelor.