Dacian Cioloş: Sper ca ANAF să nu mai devină o sperietoare a mediului economic

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să facă puntea de legătură între mediul privat și Guvern și să nu mai devină "o sperietoare" a mediului economic, ci un partener, a declarat, joi, premierul Dacian Cioloș.
Filip Stan
26 mai 2016, 18:39
Dacian Cioloş: Sper ca ANAF să nu mai devină o sperietoare a mediului economic

Pentru a putea susține creșterea economică și dezvoltarea economică avem nevoie de politici publice performante care trebuie susținute cu bugete adaptate la nevoi și, de aceea, avem și noi în perspectivă nu doar ideea de a crește bugetul, pentru că își are limitele lui, dar de a folosi cât mai bine alocările bugetare, banii pe care îi colectăm de la dumneavoastră, de la contribuabili. Și aici, sigur, ANAF își are rolul, care sper eu să nu mai devină o sperietoare a mediului economic, ci un partener. E drept că pe ANAF există câteodată presiuni pentru a colecta bani la buget, însă cred că aceste presiuni n-ar trebui să fie cele care să ducă la o performanță a colectării la buget, ci această performanță ar trebui să vină, în primul rând, din reducerea evaziunii fiscale și dintr-o contribuție voluntară, să spun, în acest proces de colectare”, a afirmat Dacian Cioloș, la Gala Premiilor Capital.

Citeşte şi Fiscul îţi lipeşte lista de datorii pe uşă din 2017. Explicaţia ministrului: Sunt situaţii în care unii au uitat de ele

Premierul a adăugat că ANAF este o instituție-cheie pentru buget și ar trebui să fie și în relația cu mediul de afaceri.

Aici sper să putem lucra în continuare, pentru că eu am obsesia mea, să spun așa, legat de rolul acestei instituții în cadrul politicilor guvernamentale și în legătură cu mediul de afaceri. E o instituție-cheie atât pentru buget și ar trebui să fie o instituție-cheie și în relația cu mediul de afaceri și trebuie să găsim punctul de echilibru, să punem cursorul la un punct de echilibru care să facă în așa fel încât noi să ne putem finanța politicile publice cu contribuțiile care ar trebui să vină spre stat, fără ca pentru aceasta să facem din ANAF, din când în când, așa cum s-a mai întâmplat, o instituție de forță. Ea ar trebui să fie o instituție care să facă puntea de legătură între mediul privat și Guvern (…) Avem nevoie de această instituție eficientă și din punctul nostru de vedere, dar ea trebuie să fie cât mai puțin birocratică„, a punctat Dacian Cioloș.

Prim-ministrul a mai afirmat că speră ca Guvernul să fie în continuare un partener al mediului de afaceri, care susține dezvoltarea economică a României.

Sectorul de business din România care susține dezvoltarea economică a țării și o susține atât de bine încât de câțiva ani de zile ne putem mândri, să spun, cu o creștere economică constantă și vreau să vă spun că, în cele câteva luni de când conduc Guvernul și am avut ocazia să mă întâlnesc cu mai mulți lideri politici din Europa sau din afara Europei, suntem invidiați din acest punct de vedere al creșterii economice de multe alte țări. Sigur că e bine când putem vorbi de creștere economică, pentru că asta ajută și la a atrage atenția investitorilor în România, am constatat-o și zilele trecute în Statele Unite„, a precizat Dacian Cioloș.

El a atras însă atenția că astfel de momente au și fragilitatea lor. „Astfel de momente au fragilitatea lor de care trebuie să ținem cont în deciziile noastre și mă refer aici mai ales în deciziile noastre, ale Executivului și ale mediului politic, instituțional (…) Bugetul pe anul acesta are o anumită fragilitate pentru că el a fost constituit ținând cont și de măsurile de relaxare fiscală care au fost decise tocmai pentru a da un imbold economiei, creșterii economice și sper să puteți să valorificați cât mai bine aceste oportunități și dumneavoastră, sectorul de business, privat, împreună cu sectorul de business cu capital de stat„, a completat Cioloș.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Cât timp trebuie să lași telefonul în orez dacă l-ai scăpat în apă. Metoda prin care scapi de umiditate
Capital.ro
Doliu în presa din România. A murit un mare jurnalist. Dumnezeu să-l ierte!
Playtech.ro
Cum afli dacă mai ai acțiuni din timpul Cuponiadei din anii ‘90. Ce valoare pot avea acum și ce poți face cu ele
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Serialul-fenomen care a schimbat lumea. Netflix a anunțat data lansării ultimului sezon. Video
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ultima oră! Jean Vlădoiu a făcut infarct! În ce stare se află fostul jucător de la Dinamo și Steaua
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
El va fi președintele României! Avem rezultatele. Cine va câştiga finala pentru Cotroceni
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Alegerile din 4 mai, contestate la CCR. Judecătorii decid dacă anulează turul întâi din nou
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică