Analist polonez: SUA folosesc ţările europene ca pe un INSTRUMENT împotriva Rusiei

Statele Unite se folosesc de proiectul sistemului antirachetă pentru atingerea obiectivelor geopolitice, iar ţările est-europene sunt doar "un instrument" al Washingtonului, afirmă analistul polonez Mateusz Piskorski, directorul Centrului European pentru Analize Geopolitice, citat de Sputnik.

RomaniaTV.net
16 mai 2016, 09:37
Analist polonez: SUA folosesc ţările europene ca pe un INSTRUMENT împotriva Rusiei

Statele Unite se folosesc de iniţiativa instalării elementelor antirachetă NATO în România şi Polonia pentru atingerea „obiectivelor geopolitice”, a declarat Mateusz Piskorski într-un interviu acordat Sputnik. „Ţările central şi est-europene sunt doar un instrument care ajută Washingtonul să înconjoare Rusia dinspre Vest. Sigur că se folosesc şi de alte state situate la frontierele Rusiei pentru a limita iniţiativele ruse de integrare la nivel regional”, apreciază analistul polonez.

Sistemul antirachetă instalat de Alianţa Nord-Atlantică în România este o „ameninţare” pentru Rusia, a anunţat Kremlinul, avertizând că Rusia va lua măsuri pentru a se apăra. „Noi am spus de la bun început că sistemul antirachetă (din România – n.red.) reprezintă o ameninţare pentru Rusia. La început au fost explicaţii ample referitoare la potenţiale ameninţări balistice din partea Iranului. (…) Trebuie să vă amintesc că preşedintele Vladimir Putin a întrebat de mai multe ori împotriva cui este îndreptat acest sistem”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. „Nu se pune întrebarea dacă Rusia va lua sau nu măsuri; este clar că sunt luate măsuri pentru menţinerea securităţii Rusiei la nivelul adecvat”, a spus Peskov, informează Mediafax.

Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice în România şi Polonia a fost de la început o sursă de tensiuni cu Moscova. Rusia consideră că sistemele militare sunt îndreptate împotriva sa, deşi Alianţa Nord-Atlantică a dat asigurări că sunt vizate capacităţile balistice ale unor ţări precum Iranul şi Coreea de Nord.

Citeşte şi Oficial rus: Sistemul antirachetă din România este îndreptat împotriva Rusiei

Elementele antibalistice din România afectează securitatea Rusiei, a reiterat Ministerul rus de Externe, avertizând Alianţa Nord-Atlantică şi Statele Unite că este vorba de o decizie greşită şi de o încălcare a Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF). „Instalarea elementelor antirachetă în România afectează interesele de securitate ale Rusiei”, a transmis Ministerul rus de Externe. „Decizia Statelor Unite de a instala elemente antibalistice în România este greşită, existând riscul afectării echilibrului strategic”, a subliniat diplomaţia rusă. „În plus, este vorba de o încălcare de către Statele Unite a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare”, a reiterat Moscova, informează Mediafax.

Activarea sistemului antibalistic din România va permite apărarea Europei de ameninţările unor ţări ca Iranul, a argumentat Robert Bell, emisarul Pentagonului în Europa, reiterând poziţia Statelor Unite că elementele antirachetă de la Deveselu nu sunt îndreptate împotriva Rusiei. „Acum, NATO va avea capacităţile militare de a apăra Europa”, a declarat Robert Bell referindu-se la integrarea elementelor antibalistice de la Deveselu (judeţul Olt) în sistemul antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice. „Iranul continuă să suplimenteze capacităţile balistice, iar noi trebuie să fim pregătiţi. Sistemul antirachetă (din România – n.red.) nu este îndreptat împotriva Rusiei”, a subliniat Bell.