Analiştii militari americani au observat o încercare a Rusiei de a testa torpila Poseidon

Statele Unite au observat în ultimele săptămâni pregătiri ale navelor militare ruseşti pentru un posibil test cu torpila cu propulsie nucleară Poseidon, a declarat joi postului CNN un oficial american.

11 nov. 2022, 09:31
Analiştii militari americani au observat o încercare a Rusiei de a testa torpila Poseidon

Descrisă şi ca ”arma apocalipsei”, torpila Poseidon este o armă de nouă generaţie ce poate transporta muniţii atât convenţionale, cât şi nucleare. Echipată cu o ogivă nucleară, ea poate provoca un tsunami radioactiv în zonele de coastă. Propulsia sa nucleară îi oferă o rază de acţiune practic nelimitată. Însă potrivit Rusiei, dar şi unor experţi occidentali, această armă nu va intra în dotarea armatei ruse mai devreme de anul 2027.

Printre ambarcaţiunile militare ruse care au luat parte la pregătirile observate de Pentagon se numără şi Belgorod, un submarin purtător de rachete de croazieră modificat pentru operaţiuni speciale şi care poate lansa vehicule subacvatice fără echipaj, inclusiv torpila Poseidon.

Acele nave ruse au fost văzute în ultima săptămână părăsind zona de teste militare din Oceanul Arctic şi îndreptându-se înapoi către portul bazei lor, fără să fi efectuat un test. Statele Unite cred că ruşii ar putea să fi întâmpinat unele dificultăţi tehnice.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Trupele lui Zelenski sunt la periferia Hersonului. Ce spune ministrul Apărării de un potenţial atac nuclear

Oficialii americani estimează că Rusia ar putea încerca încă o dată să efectueze un astfel de test, dar zona de testare va începe în curând să îngheţe, ceea ce limitează fereastra de timp pentru această operaţiune.

Totuşi, aceiaşi oficiali nu cred că un astfel de test ar implica detonarea unei arme nucleare, iar orice potenţial pericol de radioactivitate ar putea veni mai degrabă dintr-o funcţionare defectuoasă a sistemului nuclear de propulsie al torpilei.

Citeşte şi: Imagini cu cei doi români care au șocat Marea Britanie! Au măcelărit doi bărbați ca pe porcii de la abatorul unde lucrau