Analiză Bloomberg: Era dolarului ca monedă de rezervă pe cale să fie încheiată

Era dolarului american ca moneda de rezervă primară a lumii se apropie de final. Conform unei analize Bloomberg, după ce timp de aproximativ 60 de ani nimeni nu a făcut nimic, finalul dolarului se apropie.

RomaniaTV.net
09 iun. 2020, 18:29
Analiză Bloomberg: Era dolarului ca monedă de rezervă pe cale să fie încheiată

Nivelul de trai al Statelor Unite ale Americii este pe punctul de a fi mai dezechilibrat ca niciodată, existând îndoieli cu privire la prezumţia de excepţionalism american. Monedele stabilesc echilibrul dintre aceste două forțe – fundamentele economice interne și percepțiile străine despre puterea sau slăbiciunea unei națiuni. Soldul se schimbă, iar prăbușirea dolarului ar putea fi în desfășurare.

Citeşte şi: Banca Mondială: Economia mondială se va contracta cu 5,2 procente în acest an. Vine „cea mai profundă” recesiune din ultimii 150 de ani

Problema are la bază deficitul profund în economisirea internă a SUA, care a fost evidentă înainte de începerea pandemiei. În primul trimestru al anului 2020, economiile naționale nete, care includ economiile ajustate de depreciere ale gospodăriilor, întreprinderilor și sectorului guvernamental, au scăzut la 1,4% din venitul național. Acesta a fost cel mai scăzut nivel de la sfârșitul anului 2011 și reprezintă o cincime din media de 7% din 1960 până în 2005.

Statele Unite au profitat de rolul dolarului ca monedă de rezervă primară a lumii și a atras foarte mult economiile excedentare din străinătate pentru a păstra creșterea.Covid-19, și criza economică pe care a declanșat-o, întind această tensiune între economisire și contul curent până la punctul de rupere.

Datele lunare ale Departamentului Trezoreriei arată că extinderea crizei deficitului federal a depășit cu mult creșterea provocată de teamă în economisirea personală, deficitul din aprilie fiind de 5,7 ori mai mic decât în primul trimestru sau cu 50% mai mare decât cel din aprilie. Comparativ cu situația din criza financiară globală, când economiile gospodăriilor a fost clar negativă pentru prima dată, în medie -1,8% din veniturile naționale din trimestrul al treilea pe 2008 până în al doilea trimestru al anului 2010, o scădere mult mai accentuată este așteptată acum, probabil, de la -5% la -10%.

Dolarul a crescut cu aproape 7% în ianuarie-aprilie, în condiții ajustate de inflație, la un nivel care este cu 33% peste nivelul scăzut din iulie 2011. Însă, prăbușirea conturilor de economii duce la o lărgire accentuată a deficitului de cont curent, care probabil depășește cu mult recordul anterior de -6,3% din PIB atins la sfârșitul anului 2005. Moneda de rezervă sau nu, dolarul nu va fi economisit în aceste împrejurări. 

SURSĂ: Hotnews.ro