Analiză Bloomberg: Marile companii au anunţat de trei ori mai multe concedieri la începutul anului

Marile companii au anunţat în primele cinci săptămâni ale anului de trei ori mai multe concedieri decât în perioada corespunzătoare a anului trecut, încercând să se pregătească pentru o nouă rundă de recesiune în Europa şi încetinirea creşterii economice în China, transmite Bloomberg.

RomaniaTV.net
13 feb. 2012, 12:04
Analiză Bloomberg: Marile companii au anunţat de trei ori mai multe concedieri la începutul anului

Concedierile anunţate au crescut, până vineri 10 februarie, la 94.369 de locuri de muncă, faţă de 26.561 în aceeaşi perioadă din 2011, potrivit datelor Bloomberg.

Companiile din Europa de Vest sunt responsabile de cea mai mare parte dintre aceste concedieri, în timp ce rata şomajului din zona euro persistă la maximul ultimilor 13 ani, de aproximativ 10%.

Concedierile anunţate la început de an au atins astfel cel mai ridicat nivel după recordul atins în 2009, când SUA şi Europa înregistrau cele mai abrupte contracţii economice după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Potrivit estimărilor economiştilor, economia zonei euro ar trebui să scadă în acest an cu 0,5%, în principal din cauza impactului crizei datoriilor de stat.

„Problemele cu care trebuie să se lupte Uniunea Europeană sugerează că orice revenire va veni lent şi va fi de slabă intensitate. Companiile au început să-şi modifice comportamentul faţă de forţa de muncă, în contextul nivelului ridicat de incertitudine”, comentează pentru Bloomberg Allen Sinai, economist şef la Decision Economics în New York.

Producătorul japonez de electronice NEC a anunţat în ianuarie concedierea a 10.000 de angajaţi din cauza condiţiilor economice dificile din Europa şi de pe alte pieţe dezvoltate.

Grupul farmaceutic britanic AstraZeneca a transmis la începutul lunii februarie că vrea să dea afară încă 7.300 de angajaţi, după cei 21.600 concediaţi în ultimii patru ani.

Situaţia dificilă din Europa contrastează cu revigorarea anticipată de economişti pe piaţa muncii din SUA, unde sunt aşteptate cele mai multe locuri de muncă noi din 2006.

PepsiCo şi alte 26 de companii nord-americane au anunţat concedieri în 2012. Însă dintre cele 8.700 de locuri de muncă eliminate de Pepsi, mai puţin de 25% sunt din SUA.

Şomajul din Statele Unite a scăzut în ianuarie la 8,3%, în timp ce rata şomajului din zona euro a urcat în decembrie la 10,4%, cel mai ridicat nivel din iunie 1998.

Media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg estimează scăderea economiei zonei euro cu 0,4% în ultimul trimestru al anului trecut.

O altă problemă importantă pentru marile companii este încetinirea creşterii economice a Chinei. Economia chineză ar trebui să crească în acst an cu 8,5%, cea mai scăzută dinamică din 2001, după mai multe măsuri de combatere a inflaţiei şi a balonului speculativ ce creşterea ameninţător pe piaţa rezidenţială.