ANALIZĂ: Câţi turişti străini sunt cu adevărat interesaţi de destinaţia România

Numărul de turiști străini care ne vizitează țara crește încet, dar sigur. În 2014, cei peste 1,9 milioane de vizitatori străini cheltuiau în România puţin peste cinci miliarde de lei, iar anul trecut România a fost o destinaţie turistică pentru 2,2 milioane de vizitatori străini, care au scos din buzunar peste 5,6 miliarde de lei. Pentru acest an, specialiştii din domeniu consultaţi de RomâniaTV.net estimează o creştere de 10%-15% a numărului de turişti străini care vor vizita ţara noastră. Iată ce spun principalii operatori de turism care aduc vizitatori străini în România.

13 apr. 2016, 07:40
ANALIZĂ: Câţi turişti străini sunt cu adevărat interesaţi de destinaţia România

În 2015, am adus în România 100.000 de turişti străini, iar pentru 2016 estimăm că vom aduce 110.000”, spune pentru RomâniaTV.net Ciprian Popescu, Director General Danubius Travel, agenţie specializată pe incoming a Grupului Eurolines România.

Compania a avut în ultimii ani o creştere constantă a numărului de turişti străini pe care îi aduce în țară, iar în 2015 a înregistrat o creştere de 10% comparativ cu 2014. De altfel, acest ritm de creştere se observă şi la nivel de piaţă, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică. Potrivit directorului Danubius Travel, principalele patru piețe care au furnizat turiști pentru România au fost Israel, Spania, Regatul Unit al Mari Britanii, Ungaria și Italia. Prin intermediul Danubius Travel au sosit în Bucrești, în perioada 2014-2015, aproximativ 35.000 de vizitatori străini. Sibiu, Cluj, Timișoara și Iași au fost și ele în topul preferințelor acestora.

Traian Bădulescu, consultant în turism şi Managing Partner Innovation Travel, prognozează o creştere a numărului de vizitatori străini, în acelaşi ritm înregistrat în ultimii ani, respectiv circa 10%-15%. “Cred că principalele pieţe de pe care vin turiştii străini vor rămâne aceleaşi. Probabil că vor continua creşteri dinspre Israel, dar şi dinspre Marea Britanie, Germania”, punctează Traian Bădulescu.

Principalele patru pieţe care au furnizat turişti străini pentru România

 

Ţara Anul 2014 Anul 2015
Germania 234.451 266.934
Israel 139.425 219.307
Italia 184.514 211.201
Franţa 123.779 134.468

Sursa: INS

Datele INS arată că cea mai mare creştere a numărului de turişti străini a venit dinspre Israel, iar Meidan Butnaru, directorul comercial al touroperatorului Meshek Wings estimează pentru acest an o creştere a numărului de turişti din Israel cu aproximativ 15%.

Citeşte şi:  INS: Turiştii străini au cheltuit anul trecut în medie 2.525 de lei de persoană în România

 

Reprezentantul Meshek Wings, unul dintre cei mai mari touroperatori din Israel, spune că anul acesta va opera opt zboruri pe săptămână pe relația Israel-România. “Vor fi trei zboruri pe săptămână pe ruta Tel Aviv-Constanța și un zbor pe săptămână Tel Aviv-Oradea. Operăm şi patru zboruri pe săptămâna Tel Aviv-București și în acest mod turiștii noștri ajung pe Valea Prahovei, la Sibiu, la Brașov și în Poiana Brașov”, punctează Meidan Butnaru.

Acesta subliniază că turiștii israelieni sunt cheltuitori și vor scoate din buzunar în medie 80-100 euro/zi,ceea ce duce la venituri de 30-40 milioane de euro.pentru cei 330.000 de turiști veniți în țară prin intermediul Meshek.

Turism de două zile

În ultimii doi ani, durata medie a şederii turiştilor străini în România a fost relativ staţionară. Statistic vorbind, un turist străin a stat în România, în medie, aproximativ 2,5 nopţi, iar bugetul mediu alocat de un turist străin pentru o zi de vacanță în România a fost de o sută de euro”, mai punctează Ciprian Popescu, Director General Danubius Travel.

Durata medie de şedere a turiştilor este de două zile, deoarece 75% dintre ei vin pentru afaceri sau evenimente. Din cele două milioane de turişti, doar câteva sute de mii vin pentru destinaţia turistică România (circuite, sejururi etc.). Aceasta este realitatea. În durata medie de ședere de 2 zile intră, pe de alta parte, şi turistii de city break precum si cei de week-end (turistii de weekend vin în general din țări vecine precum Ungaria)”, subliniază Traian Bădulescu.

Doar 600.000 de străini au venit pentru destinaţia turistică România, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

Metode pentru a-i stimula,a-i atrage pe oaspeții și implicit aceștia să aibă o ședere mai lungă sunt. Se poate realiza o promovare corectă a României și se pot lansa produse noi. Din păcate, avem impresia că România încă nu este pregătită sau nu are cu ce să se promoveze”, spune şi Meidan Butnaru.

Datele INS arată că 56% dintre turiştii străini din 2015 au venit în România pentru afaceri, congrese, târguri şi expoziţii, iar cheltuielile acestora au reprezentat aproape 60% din totalul celor 5,6 miliarde de lei.

Peste 70% din locurile de cazare nu sunt ocupate pe parcursul unui an

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, anul trecut, 77,4% din numărul total de sosiri în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au fost realizate de turiştii români, în timp ce turiştii străini au reprezentat 22,6%, ponderi similare cu cele din anul 2014.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în anul 2015 a fost de 28,8% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 2,6% faţă de 2014. Deci, peste 70% dintre locurile de cazare din România nu sunt ocupate pe parcursul unui an. Cifra nu ar putea fi acoperită mult de către români, deoarece există o limită a circulaţiei populaţiei autohtone. Avem o populaţie de maxim 20 de milioane de locuitori, dintre care jumătate trăiesc în mediul rural. Restul poate fi acoperit, în mare parte, teoretic, de către turiştii străini. Din păcate, şi la capitolul incoming, sunt maxim 30 de agenţii de turism româneşti specializate, deoarece este mult mai facil sa faci outgoing”, remarcă Traian Bădulescu.

Câţi bani cheltuie în medie un turist străin în România

Număr turişti străini
Anul Bugetul mediu
1,9 milioane 2014 2.663 lei
2,2 milioane 2015 2.525 lei

Sursa: INS

Cheltuielile turiștilor nerezidenți în restaurante și baruri au fost de 16,4%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 38,4% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor și băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri și suveniruri 35,4%.

Bucureştiul atrage aproape jumătate din numărul de turişti străini

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că în 2014 numărul turiştilor străini care au vizitat Bucureştiul a depășit 864 de mii, iar anul trecut numărul acestora a fost de aproximativ un million (din cei 2,2 milioane care au vizitat România).

Mai puţini turişti dinspre Marea Neagră

Pentru sezonul de croaziere 2016, care va începe pe 7 aprilie odată cu sosirea navei de pasageri River Aria, doar 18 pacheboturi și-au planificat escale turistice în Portul Constanța.

În 2015, Portul Constanța s-a clasat pe primul loc ca destinație turistică în topul internațional al destinațiilor de croazieră din Marea Neagră. Conform statisticilor publicate de Seatrade Cruise Global, Portul Constanța a fost tranzitat, în 2015, de 31.856 pasageri, Soci de 19.501 pasageri, iar Burgas de 7.575 pasageri.

Citeşte şi: Portul Constanţa, în fruntea clasamentului internaţional al destinaţiilor de croazieră din Marea Neagră

 

Potrivit directorului în cadrul companiei MSC, Gheorghe Petrache, atât în 2017, cât și în 2018, toate navele de pasageri ale companiei vor ocoli Portul Constanța. Vorbim despre 15 nave de croazieră aparținând MSC care și-au anulat sosirile în următorii 2 ani, scrie telegrafonline. Se pare că multe nave ne vor ocoli din cauza taxelor mult prea mari practicate de Compania Națională ”Administrația Porturilor Maritime Constanța” (CN APMC), comparabile cu cele ale celor mai mari porturi din lume, precum şi din cauza tensiunilor din Ucraina, mai scrie presa locală.

Turismul creşte la nivel mondial

La nivel mondial, în 2015, turismul a creat 7,2 milioane locuri de muncă și a contribuit cu 7.200 de miliarde de dolari la economia mondială, potrivit Consiliul Mondial al Turismului și Călătoriilor (WTTC). Oragnizaţia estimează că în următorul deceniu turismul va înregistra performanțe superioare economiei mondiale, cu o creștere medie de 4% pe an.