ANALIZĂ: Educaţia din România, afectată de pandemie. Abandonul şcolar a crescut, iar analfabetismul funcţional s-a accentuat

Pandemia de coronavirus a afectat extrem de mult nu doar economia din România, cu şi educaţia. Analfabetismul funcțional s-a accentuat de când a început criza sanitară, iar abandonul școlar a crescut și el, deoarece elevii nu se pot adapta la noile sisteme de învățare sau nu au deloc acces la ele, potrivit unei analize realizate de organizația Salvați Copiii România.

RomaniaTV.net
30 oct. 2020, 11:13
ANALIZĂ: Educaţia din România, afectată de pandemie. Abandonul şcolar a crescut, iar analfabetismul funcţional s-a accentuat

15,2% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au finalizat doar opt clase sau mai puțin. Procentul este în creștere, deși în anul 2010 România și-a propus să ajungă la un procent de 11,3% în acest an, scrie Digi 24.

Aproximativ 45.000 de copii renunță anual să se mai ducă la școală. Vorbim de elevi din ciclurile primar, gimnazial și liceal.

Mai  mult, educația românească se află în coada topurilor europene. Rezultatele copiilor din țară la evaluări internaționale se află la o distanță semnificativă față de rezultatele majorității celorlalte state evaluate, conform analizei realizate de Salvați Copiii România.

Evaluările arată că peste 40% dintre copii au mari dificultăți în realizarea de calcule matematice simple, iar cunoștințele lor generale despre societate, oameni și univers sunt foarte limitate.

De asemenea, dintre elevii români dezavantajați social și economic, doar unul dintr-o mie a ajuns la rezultate de top la citire. Îngrijorător este și faptul că 41% dintre elevii români se plasează în aria analfabetismului funcțional.

Deoarece tot mai multe școli trec în scenariul roșu, mulți copii nu au posibilitatea de a participa la orele din mediul virtual. Pentru 28% dintre aceștia prezența la cursurile online este extrem de dificilă, fie pentru că sunt nevoiți să învețe folosind telefonul mobil al părinților, fie pentru că nu au o conexiune adecvată la Internet, potrivit aceleiaşi analize.

Situația nu este ușoară nici pentru unii profesori. 43% dintre cei care trebuie să îi pregătească pe elevi nu au resursele materiale necesare pentru a preda online.