ANALIZĂ: Lupta pentru gazele din zona Caspică. Ce poate pierde România

Peste numai o lună vom afla dacă mult trâmbiţatul proiect Nabucco, în care România este foarte implicată, va deveni sau nu realitate. Gândit ca o alternativă la aprovizionarea Europei cu gaze ruseşti, Nabucco are un adversar redutabil, o conductă ce urmează să parcurgă Balcanii şi, prin Adriatica, să ajungă în Italia.

RomaniaTV.net
27 mai 2013, 10:05
ANALIZĂ: Lupta pentru gazele din zona Caspică. Ce poate pierde România

Uniunea Europeană se străduie de ani buni să reducă influenţa gazelor ruseşti asupra continentului şi încearcă să pună pe picioare proiecte alternative – să se conecteze la imensul rezervor din zona Caspică, în special din Azerbaidjan. Astăzi există două sisteme concurente, Nabucco Vest şi Trans Adriatic Pipeline (TAP), care pot diversifica oferta europeană de gaze naturale. Pentru că structura câmpului gazeifer Shah Deniz II din Azerbaidjan nu poate alimenta decât un singur sistem, urmează să fie aleasă una din cele două variante. 

Pentru România, ţinerea în joc a Nabucco este vitală pentru diversificarea surselor de aprovizionare şi pentru crearea unei pieţe concurenţiale a gazelor. În caz contrar, speranţele se vor lega doar de potenţialele descoperiri de gaze din Marea Neagră sau de începerea aventurii gazelor de şişt. 

Vezi mai mult pe Obiectiv.info