ANALIZĂ Marco Vicenzino! Cum arată ultimele pregătiri pentru alegerile prezidenţiale din SUA în 2024?! De ce Trump va fi mai agresiv ca niciodată, în timp ce „newcomer-ul” Ron DeSantis îl va evita complet? Cât mai contează „factorul” Biden?!

Cu doi ani înainte de alegeri, se prefigurează o situaţie foarte interesantă în ceea ce priveşte noul preşedinte al SUA. Într-un articol de opinie, editorialistul Marco Vicenzino face, în Dailycaller, o analiză complexă a celor trei candidaţi: Trump, DeSantis şi Biden, pe care o redăm în rândurile următoare.

13 dec. 2022, 22:23
ANALIZĂ Marco Vicenzino! Cum arată ultimele pregătiri pentru alegerile prezidenţiale din SUA în 2024?! De ce Trump va fi mai agresiv ca niciodată, în timp ce „newcomer-ul” Ron DeSantis îl va evita complet? Cât mai contează „factorul” Biden?!

Anunţul unei a treia încercări de a intra la Casa Albă a lui Donald Trump marchează începutul cursei electorale pentru preşedinţia Statelor Unite ale Americii, care se va termina odată cu alegerile din 2024.

Mişcarea lui Donald Trump de a fi primul care îşi anunţă oficial candidatura este menită să neutralizeze unii competitori şi să acapareze atenţia mass-mediei. Totuşi, această strategie ar putea să i se întoarcă împotrivă, dacă în timp se ajunge la o saturaţie a electoratului în ce priveşte imagine şi mesajul lui Trump, ceea ce ar putea crea o şansă pentru alţi candidaţi.

În plus, având probleme legale din ce în ce mai mari, atât la nivel statal, cât şi federal, odată cu victoria în alegerile prezidenţiale, Trump ar câştiga şi un grad crescut de imunitate.

Campania lui Trump, începută foarte timpuriu, respinge în totalitate orice vină a fostului preşedinte pentru rezultatele dezamăgitoare ale republicanilor în alegerile parţiale din noiembrie. Nici campania declanşată de media mainstream, prin care este învinovăţit, cel puţin parţial, nu îl abate de la obiectiv. Pentru Trump, un al doilea mandat de preşedinte al SUA este ţinta supremă şi nimic nu-l poate scoate de pe traseu. Este singurul său scop şi obsesia sa.

Să copieze strategia din 2016 – când Trump a lăsat în urmă mai mult de 12 alţi candidaţi – pur şi simplu nu va fi suficient. În momentul de faţă există realităţi noi, pe un câmp politic şi geopolitic mult mai divers.

Electoratul de bază al lui Trump va scoate în continuare în faţă realizările sale din primul mandat, printre care o majoritate crescută a judecătorilor republicani în Curtea Supremă, economia înfloritoare dinainte de pandemia de Covid şi livrarea vaccinurilor în timp record, dar trecând peste susţinătorii înfocaţi, moştenirea sa rămâne momentan asaltul asupra Capitoliului din 26 ianuarie, discursul considerat toxic, polarizarea politică.

Intrarea în scenă a lui Ron De Santis

Guvernatorul statului Florida, Ron De Santis, a fost câştigătorul politic clar al alegerilor parţiale din noiembrie. Cu o victorie la 20 de procente, pe lângă faptul că a făcut campanie pentru alţi candidaţi republicani, De Santis şi-a consolidat statutul de candidat extrem de puternic la nivel naţional şi atrage electorat din afara bazei partidului, mai ales dintre indecişii care ar putea înclina decisiv balanţa în alegerile din 2024.

Ascensiunea lui De Santis complică revenirea pe prima scenă politică a lui Trump şi este principala ameninţare pentru democraţi în ce priveşte anul electoral 2024. acă De Santis decide să candideze la preşedinţie, ar trebui să îl înfrunte atât pe Trump, cât şi întregul aparat electoral al democraţilor.

Trump l-a supus pe De Santis unui adevărat asalt de atacuri la persoană înainte şi după alegerile parţiale, dar, foarte inteligent, guvernatorul Floridei nu a „muşcat momeala”, ci s-a limitat la a-i sugera lui Trump să „verifice scorurile în ziua alegerilor”. Atacurile lui Trump asupra lui De Santis se vor intensifica odată cu trecerea timpului. Strategia lui Trump de a nu se abţine de la niciun fel de lovitură este gândită astfel încât să descurajeze pe oricine să candideze împotriva sa, aici incluzându-l pe fostul său vicepreşedinte, Mike Pence, şi pe fostul ministru al Apărării, Mike Pompeo.

În campania pentru guvernator din 2022, De Santis a dovedit o capacitate extraordinară de a strânge fonduri, estimându-se o sumă de aproximativ 200 de milioane de dolari, mai mult decât Trump în aceeaşi perioadă şi record pentru orice campanie pentru un scaun de guvernator din istoria SUA. Din acea sumă, încă mai are aproximativ 90 de milioane de dolari pentru o eventuală campanie prezidenţială. În plus, unii dintre cei mai mari donatori republicani deja îl sprijonă pe De Santis în vederea cursei pentru Casa Albă.

Până la startul campaniei primare (n.r. în care se decide candidatul republican pentru prezidenţiale) din 2024, De Santis trebuie să menţină actuala strategie, evitând confruntările directe cu Trump şi livrând rezultate ca guvernator al Floridei. Adică să strângă iniţiative legislative care se concentrează pe bunăstarea omanilor de rând. În campaniile lor pentru poziţia de guvernator, din 2021 şi 2022, Glenn Youngkin, din Virginia, şi Brian Kemp, din Georgia, s-au concentrat pe problemele electoratului, evitând referirile la Trump, şi au câştigat.

În plus, mesajul lui De Santis trebuie să se concentreze continuu pe o viziune optimistă asupra viitorului. După perioada groaznică din ultimii ani, votanţii tânjesc după o perspectivă plină de speranţă, o abordare pozitivă, şi nu una provenită din ură şi nemulţumiri anterioare, fie ele reale sau doar percepute.

Odată ce alegerile preliminare republicane încep, confruntarea cu Trump va deveni imposibilă, dar acum este vremea pentru De Santis, şi orice alt candidat, să aşeze fundaţia pentru bătălia „sângeroasă” ce va urma.

Dacă alegerile preliminare s-ar ţine azi Trump s-ar bucura de mai multe avantaje ale candidatului aflat în pole position, în ciuda faptului că sondajele de după alegerile parţiale din noiembrie îl arată pe De Santis ca favorit.

În plus, campania preliminară a republicanilor din 2016 a arătat că o campanie prelungită, cu mai mulţi candidaţi implicaţi, este în beneficiul lui Trump, care controlează, momentan, cel puţin o treime din voturile electoratului de bază al partidului.

Încă sunt multe necunoscute legate de o campanie Trump vs De Santis, dar, cum alegerile preliminare ale republicanilor au startul la începutul lui 2024, contextul politic se schimbă rapid. După o serie de înfrângeri politice în momente critice, sunt din ce în ce mai multe voci care cer o schimbare la vârful Partidului Republican şi care evidenţiază nevoia de a trece peste „momentul Trump” şi peste obsesia sa de a contesta rezultatul alegerilor din 2020. Acest sentiment este concentrat, totuşi, mai mult pe persoana lui Trump, şi nu atât pe politicile „Trumpiste”.

În alegerile parţiale din noiembrie, candidaţii susţinuţi de Trump au câştigat în mare parte în statele predominant republicane, dar au pierdut în cele indecise, care fac diferenţa, cum ar fi Pennsylvania şi Arizona, unde este foarte posibil să se decidă scrutinul din 2024.

Mandatele de preşedinte ale lui John F. Kennedy, în 1960, şi Bill Clinton, în 1992, au marcat momente de schimbări de generaţie la conducere. În 2024, personaje mai tinere, ca De Santis şi Glenn Yiungkin, vor încerca să se poziţioneze ca reprezentanţi ai noului val de lideri americani, nu doar în rândurile republicanilor, ci şi într-un spectru mai larg.

Factorul Biden

Impulsionat de rezultatele peste aşteptări de la alegerile parţiale, Joe Biden, în vâtstă de 80 de ani, doar nu şi-a anunţat  încă ce-a de-a doua candidatură, dar vârsta şi problemele care o însoţesc, plus alţi potenţiali candidaţi democraţi îi dau târcoale.

Sondajele înşelătoare de după alegerile parţiale au creat aşteptări false, lăsând impresia unei victorii a lui Biden, când, de fapt, abia dacă a reuşit o egalitate.

În realitate, alegerile parţiale doar au confirmat starea de fapt: America rămâne profund divizată şi polarizată. Marea majoritate a deţinătorilor fotoliilor şi le-au păstrat, iar în statele cheie (n.r. cele care nu sunt tradiţional republicane sau democrate) au câştigat mai mult democraţii, în mare parte din cauza factorului „anti-Trump”.

Sondajele arată că electoratul american nu îi doreşte nici pe Trump, nici pe Biden, ca alegeri pentru 2024, totuşi democraţii l-ar prefera în mod clar pe Trump ca fiind candidatul republican, pentru că îl văd ca fiind cel mai vulnerabil dintre republicani într-un scrutin general. Pe de altă parte, Biden este la fel de vulnerabil în faţa unui candidat republican tânăr, ca De Santis.

Pentru binele partidului şi al său însuşi, Biden nu ar trebui să candideze în 2024. Campania pentru parţialele din 2022 a fost plină de gafe ale lui Biden, mai ales în comparaţie cu un mult mai tânăr şi dinami Obama. În 2024, republicanii ar fi neiertători în ce priveşte vârsta şi sănătatea sa mintală.

Pentru democraţi, Biden a fost un personaj de tranziţie, cel mai uşor punct comun, care a putut să păstreze partidul unit şi să prevină astfel un al doilea mandat al lui Trump, iar scopul a fost atins.

Cu toate acestea, în politică, oricine are o „dată de expirare”, de care Biden se apropie în curând, astfel că cel mai bine ar fi să se retragă elegant şi să permită unei noi generaţii de politicieni să ia frâiele politicii americane în 2024.

Citeşte şi: Elon Musk a fost detronat în topul celor mai bogați oameni de pe planetă