Vicepremierul Anastasiu susține că a demarat restructurarea la companiile de stat. „Eu am mână liberă„, a precizat vicepremierul, când a fost întrebat de moderator dacă va putea decide restructurarea unei companii „peste capul” unui ministru care o are în subordine.
Vicepremierul Anastasiu a explicat însă că el a format un grup de lucru din care fac parte reprezentanți din patru ministere, acestea fiind ministerele care au în subordine cele mai multe companii. Anastasiu a precizat că discuțiile despre reforma aparatului acestor firme au început, dar că rezultatul acestor negocieri se va vedea abia în câteva săptămâni. Anastasiu a explicat că, în ciuda a ceea ce se crede, există și companii de stat care sunt profitabile.
După cum se știe, Dragoș Anastasiu, la origine om de afaceri, a fost numit vicepremier pentru reforma bugetară, la dorința premierului Ilie Bolojan. Anastasiu este cel de-al cincilea vicepremier, astfel că guvernul Bolojan are un număr record de asemenea funcționari de rang înalt.
Vicepremierul Dragoș Anastasiu spune că pachetul 2 de măsuri guvernamentale se va axa pe reforma companiilor de stat, inclusiv prin reducerea unora dintre salariile șefilor acestor companii.
Anastasiu a admis că unii dintre ei sunt protejați de contractele de management pe care le au, însă vicepremierul a spus că există mecanisme care pot fi folosite pentru revizuirea contractelor.
„Ne uităm pe reforma companiilor de stat și ăsta va fi focusul în următoarele săptămâni. Nu se va face peste noapte dar va trebui să începem”, a spus Dragoș Anastasiu
El a menționat că cele 1300 de companii de stat au produs anul trecut un profit de 13,5 miliarde de lei, însă multe dintre ele sunt în pierdere. Primul pas de reformă va fi modificarea Legii 109 privind guvernanța corporativă, care să facă funcțională Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP)
„200 de companii sunt cu adevărat relevante, restul sunt mici sau foarte mici. Să facem în așa fel încât AMEPIP să se ocupă de cele 200 de companii care fac 97% din cifra de afaceri. Pentru celelalte va trebui să găsim alte soluții”, a afirmat vicepremierul.
Citește și
Referindu-se la apelul pe care l-a făcut către șefii companiilor de stat să renunțe la o parte din salarii, Anastasiu a spus că este o soluție temporară, până când vor fi implementate măsuri legislative
„Ați considerat apelul meu ca naiv să se umble la genul ăsta de moralitate. Contractele sunt făcute acum pe o lege, pe care o vom schimba, dar legea nu e pentru trecut, ci pentru viitor”, a spus Dragoș Anastasiu.
Până la schimbarea Legii 109, care să stabilească criterii mai severe de performanță pentru companiile de stat, există posibilitatea negocierii cu actualii șefi a contractelor în vigoare, unele dintre ele încheiate pentru mai mulți ani. Negocierea este necesară pentru a evita acționarea statului în judecată de către managerii nemulțumiți de reducerea salariilor sau chiar de o eventuală concediere.
„Există niște chestiuni legate de constituționalitate și trebuie să avem grijă la lege și Constituție și nu vrem să intrăm în conflicte care ne pot exploda în față peste 2-3 ani”, a precizat viceprim-ministrul.
Astfel că modificările se vor putea face prin intermediul consiliilor de administrație. „Dacă legea îl apără, va trebui să decidă consiliul de administrație (…) Am vorbit cu multă lume și cei mai mulți înțeleg situația în care ne aflăm. Dacă avem o masă critică în consiliile de administrație, și cei minoritari se vor adapta”, a precizat Anastasiu.
Deciziile luate de către consilii nu vor viza doar veniturile șefilor de companii, ci și indicatorii de performanță care, în multe cazuri, sunt minimale. „Vrem să punem indicatori de performanță optimiști, să te pună să alergi puțin”, a adăugat Anastasiu.
El a precizat că are „mână liberă” în ce privește reformarea companiilor de stat. „Am format un grup de lucru cu patru miniștr, care au cele mai multe companii în subordine și am începiut cu analiza. Vom transparentiza absolut tot, toată lumea trebuie să vadă ce se întâmplă cu banii de la stat. Peste tot în lume, companiile listate la bursă și cele de stat au acest principiu de bază. Nu o să mai trebuiască să caute presa prin stânga și în dreapta” susține ministrul.
Dragoș Anastasiu nu a exclus posibilitatea închiderii unor companii de stat, dacă acestea au pierderi de ani de zile. „Ori profesionalizăm și trecem pe profit, ori facem parteneriate cu mediul privat, ori le închidem. Unde avem servicii publice va trebui să avem niște reguli foarte clare pentru subvenții. Nu putem da la nesfârșit subvenții”, a avertizat vicepremierul.