Anca Dragu a fost numită guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova

Anca Dragu a fost numită în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în cadrul ședinței de vineri a Parlamentului, după ce Octavian Armașu a fost demis din această funcție de parlamentari.

22 dec. 2023, 20:50
Anca Dragu a fost numită guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova
Anca Dragu a fost numită guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova

Anca Dragu a fost numită în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, pentru numirea ei votând 58 de deputați.

Citește și: Partidul Maiei Sandu a pierdut primăriile tuturor celor 11 municipii la alegerile locale din Republica Moldova

Anca Dragu a primit postul de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei

Pentru a ocupa această funcție importantă, fostul ministru al Finanțelor din România a primit cetățenia Republicii Moldova, aceasta fiindu-i acordată în urma unui decret semnat joi de lidera de la Chișinău, Maia Sandu. Actul potrivit căruia reprezentanta USR a devenit cetățean moldovean a fost publicat vineri.

„Azi, în plenul Parlamentului, va fi propusă pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei candidatura doamnei Anca Dragu.Anca Dragu are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la UE. Anca Dragu a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional și a fost ministru al finanțelor publice în Guvernul României. În 2020 a fost aleasă președinte al Senatului României.Avem toată încrederea că Anca Dragu va contribui la creșterea integrității și independenței Băncii Naționale a Moldovei”, a scris Radu Marian pe pagina sa de Facebook.

Membra USR este fost ministru al Finanțelor Publice în Guvernul Cioloș, dar și prima femeie care a ocupat funcția de președintă a Senatului, ea fiind demisă în toamna anului 2021, după un vot covârşitor dat de noua majoritate parlamentară, formată din PSD, PNL şi UDMR. 82 de voturi au fost înregistrate pentru revocare, același număr fiind dat pentru instalarea în funcţie a lui Florin Cîţu.

Anunțul privind posibila preluare a funcției de către Anca Dragu a apărut la scurt timp după ce, joi seară, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a fost demis din funcție, decizie luată în cadrul ședinței de joi a Parlamentului de la Chișinău cu votul a 81 de deputați, între care cei ai formațiunii de guvernământ și ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Citește și: Republica Moldova, cale liberă pentru negocierea aderării la UE. Ucraina, pe lista de aşteptare. Prmele reacţii de la Iohannis şi Ciolacu