Partidul Maiei Sandu a pierdut primăriile tuturor celor 11 municipii la alegerile locale din Republica Moldova

PAS, partidul fondat de președinta Maia Sandu, a pierdut în turul doi al alegerilor locale de duminică primăriile a încă două municipii din Republica Moldova: Ungheni și Bălți. Acest rezultat consfințește înfrângeri pe linie pentru PAS în toate cele 11 municipii din țară.

20 nov. 2023, 08:44
Partidul Maiei Sandu a pierdut primăriile tuturor celor 11 municipii la alegerile locale din Republica Moldova

Cea mai dureroasă înfrângere pentru PAS a fost înregistrată la Chișinău, unde candidatul pro-rus Ion Ceban a ieșit câștigător încă din primul tur. Ceban e văzut ca un posibil contracandidat al Maiei Sandu la următoarele alegeri prezidențiale.

Deși a pierdut primăria marilor orașe, PAS a înregistrat cel mai bun scor politic, adică votul pentru consilierii locali și consilierii raionali, potrivit Newsmaker.md. O miză pentru PAS este acum crearea de alianțe în consilii, dat fiind că partidul nu are aliați naturali în rândul partidelor de opoziție.

Alegerile pentru funcția de primar al municipiului Ungheni au fost câștigate de candidatul independent Vitalie Vrabie. El l-a învins pe candidatul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS), Dionisie Ternovschi cu 57,58% la 42, 42%.

La Bălți, candidatul Partidului „Nostru” Alexandr Petkov a câștigat primăria. În urma procesării tuturor celor 60 de procese verbale, Petkov a obținut 59,63% dintre voturile alegătorii din Bălți. Contracandidatul său Maxim Moroșan, care a candidat din partea PSRM, a obținut 40,37% din sufragii.

La Comrat au intrat în turul al doilea doi independenţi, Serghei Anastasov obţinând victoria în faţa lui Nicolai Dudoglo cu un scor de 58,52% la 41,48%.

În municipiul Edineţ, primar a fost ales Constantin Cojocari de la Liga Oraşelor şi Comunelor, care a fost votat 51,64% dintre electori, în condiţiile în care contracandidatul său, Oleg Sanduleac de la PSRM, a obţinut 48,36% din voturi.

Alegerile locale din acest an au fost un test politic înaintea alegerilor prezidențiale din 2024.

Citeşte şi: Ucraina a adoptat decizia folosirii limbii române în școli. Termenul „limba română” va înlocui termenul „limba moldovenească”