Ancheta erorilor la Sighet. 17 oameni, victime ale incompetenţei crase VIDEO

Două anchete se desfăşoară în acest moment la Sighet. În acelaşi timp, apar din ce în ce mai multe semne de întrebare asupra companiei care distribuie gazul în oraş. Berg Sistem gaz SA este un off-shore înregistrat în Cipru, cu doar doi angajaţi.

RomaniaTV.net
20 feb. 2012, 06:20
Ancheta erorilor la Sighet. 17 oameni, victime ale incompetenţei crase VIDEO

Multe necunoscute în ceea ce priveşte compania de furnizare şi distribuţie de gaze din Sighet, acolo unde au avut loc exploziile puterice în care 17 oameni au fost grav răniţi. Compania, un off-shore înregistrat în Cipru, este administrată de Costin Berevoianu, un consilier al primarului general al Capitalei Sorin Oprescu.

Greşeli grave şi o mulţime de semne de întrebare în ancheta ce trebuie să stabilească împrejurările în care s-au petrecut cele două explozii de la Sighet, care au făcut 17 victime.

Directorul firmei care distribuie gazele în oraş vine cu o declaraţie-şoc: muncitorii săi au oprit gazul în zona afectată abia duminică, la ora 14.00, adică la 4 ore după a doua explozie şi la 13 după prima.

Directorul firmei de distribuţie recunoaşte că gazul nu era oprit atunci când anchetatorii au încercat să afle cauzele exploziei iniţiale.

Nu, a fost oprit în jur de ora 14.00. La ora 7.30 nu au depistat gaze în zonă ca la ora 10.00  într-o altă zonă a clădirii, nu ştiu care, să se producă cea de-a doua deflagraţie„, a declarat Costin Berevoianu, administrator firmă gaz.

Curios este faptul că muncitorii au făcut verificări după prima explozie, dar au spus că nu se înregistrează un nivel ridicat al gazelor.

După prima deflagraţie m-au rugat să deschid biroul, am deschis , au intrat cu dispozitivul şi au spus că nu este nimic în neregulă. Dimineaţa am fost din nou sunat să verifice dacă nu cumva gazele de la mine de la birou au ceva probleme şi de această dată totul a fost în regulă„, a spus Toader Şuştic,  avocat, chiriaş al clădirii.

Un lucru este clar: nici cei care au intervenit şi nici echipa de cercetare nu au respectat procedurile şi normele de siguranţă şi protecţie.

Mai mult, scurgerile de gaze au continuat să existe toată ziua. Zona a fost evacuată, iar muncitorii au săpat întreaga stradă pentru a depista sursa. Oamenii care locuiesc în zonă spun că la sfârşitul lui ianuarie s-au făcut verificări de rutină, dar nu au fost depistate nereguli.

Ancheta de la Sighetu Marmaţiei este suăpravegheată chiar de şeful Poliţiei Române, care a fost trimis în zonă de către ministrul de Interne, împreună cu specialişti în criminalistică şi inspecţia muncii.

Toate verificările le vom face, în acest moment este prematur să ne pronunţăm, cele două clădiri în care au fost exploziile nu erau consumator de gaz, nu erau racordate la gaz, de unde pot exista ipoteze mutiple„, a declarat Liviu Popa, şeful Poliţiei Române.

Între timp, clădirea rămâne sigilată, până când specialiştii de la gaze vor spune că nu mai există niciun pericol, iar anchetatorii pot continua cercetările.

În urma celor două explozii, 17 oameni au fost răniţi, iar 16 dintre aceştia au fost aduşi cu un avion militar şi cu un elicopter SMURD la Bucureşti. Un pompier se află în stare gravă, în rest celelalte victime se află în stare stabilă.