Anchetă FBI privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite

Procurorul general al SUA, William Barr, a numit un procuror care va examina începuturile anchetei FBI privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, potrivit ediţiei de luni a cotidianului The New York Times, relatează dpa.

14 mai 2019, 07:32
Anchetă FBI privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite

John H Durham, procuror-şef în statul Connecticut, a fost însărcinat să examineze deschiderea unei anchete a FBI privind o posibilă ingerinţă a Rusiei şi o posibilă înţelegere cu echipa preşedintelui SUA Donald Trump în timpul campaniei electorale, notează publicaţia citată.

Este un pas care l-ar putea mulţumi pe preşedintele Trump, care a reclamat faptul că asociaţi de-ai săi au fost supravegheaţi şi a afirmat în mod repetat că investigaţia ulterioară condusă de procurorul special Robert Mueller a fost o ”vânătoare de vrăjitoare”, potrivit Agerpres.

Aceasta este cea de-a treia investigaţie privind ancheta desfăşurată de FBI asupra campaniei electorale a preşedintelui Trump şi despre care se ştie public, notează sursa citată.

Citeşte şi Răsturnare de situaţie în dosarul preşedintelui. Fost şef FBI: Dovezile erau suficiente pentru a-l pune sub acuzare pe Trump

William Barr şi-a exprimat luna trecută preocuparea în legătură cu unele afirmaţii potrivit cărora „spionarea” de către FBI a campaniei lui Trump a fost analizată în mod corespunzător, provocând critici din partea unor oficiali care au precizat că supravegherea a fost aprobată prin ordin judecătoresc, potrivit Agerpres.

FBI a investigat patru dintre asociaţii lui Trump în timpul campaniei electorale, între care consilierul George Papadopoulos, după ce acesta i-a declarat unui diplomat australian că i se spusese că e-mailuri ale democraţilor au fost sparte de către agenţi ruşi.

Un purtător de cuvânt al biroului procurorului John H Durham a refuzat să comenteze aceste informaţii pentru The New York Times, acelaşi lucru fiind valabil şi în cazul unei purtătoare de cuvânt a Departamentului Justiţiei.