Anchetă internaţională privind fraude fiscale. Este implicată o bancă elveţiană

Percheziţiile au avut loc în Olanda, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Australia, într-o investigaţie privind fraude fiscale şi activităţi de spălare de bani asociate unei instituţii financiare de impact global, iar unele surse susţin că ar fi vizate zeci de mii de conturi ale Credit Suisse.

31 mart. 2017, 15:11
Anchetă internaţională privind fraude fiscale. Este implicată o bancă elveţiană

Direcţia olandeză pentru investigarea infracţionalităţii financiare (FIOD) a anunţat vineri lansarea unor percheziţii în Olanda, precum şi în Marea Britanie, Franţa, Germania şi Australia, după depistarea a 55.000 de conturi bancare suspecte la o bancă elveţiană, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Numele băncii nu a fost dezvăluit, dar surse judiciare citate de publicaţia elveţiană Tages Anzeiger afirmă că este vizat grupul de servicii financiare Credit Suisse.

În cadrul percheziţiilor coordonate, derulate joi după-amiază şi vineri, anchetatorii olandezi au confiscat picturi valoroase, un lingou de aur şi bijuterii, arestând două persoane suspectate de participare la o schemă internaţională de evaziune fiscală. Valoarea fraudei suspectate este de zeci de milioane de euro.

 Investigaţia a fost confirmată de autorităţile britanice. „Prima etapă a anchetei se concentrează pe membri ai conducerii instituţiei financiare şi pe unii clienţi”, a comunicat Oficiul regal britanic pentru Venituri şi Vămi (HMRC).

Parchetul General din Elveţia a exprimat nemulţumire că nu a fost informat în avans despre investigaţie. „Biroul Parchetului General din Elveţia este nemulţumit de modul în care s-a derulat această acţiune, în mod intenţionat fără implicarea Elveţiei. Parchetul General aşteaptă explicaţii scrise din partea autorităţilor olandeze”, se arată într-un comunicat oficial.

În Olanda, percheziţiile au avut loc în oraşele Haga, Hoofddorp, Zwolle şi Venlo. În Australia, autorităţile verifică 340 de persoane suspectate de implicare în activităţi de evaziune fiscală, potrivit publicaţiei olandeze NOS.


loading...