Anchetă la Spitalul Judeţean Ilfov după ce 26 de gravide au fost implicate într-un experiment medical ciudat

Sub pretextul unui studiu pentru măsurarea cantităţii de nutrienţi din laptele matern, zeci de femei ar fi fost supuse, în timpul naşterii, şi unor proceduri de prelevare de ţesuturi şi sânge ombilical, surse de celule stem. Şi cum nimeni nu pare să ştie ce s-a întâmplat cu aceste probe, cazul a ajuns acum în atenţia anchetatorilor DIICOT.

RomaniaTV.net
16 feb. 2019, 08:44

26 de femei, însărcinate în 6 sau 9 luni, au fost convinse de medici şi asistente să participe la studiul cu numele „Atlas al nutrienţilor din lapte matern”. Fără nicio legătură cu laptele matern însă, femeilor li s-a pus în faţă un consimţământ în care scrie „negru pe alb” că urmează să li se recolteze şi altfel de probe, potrivit stirileprotv.ro. Se întâmplă în urmă cu 4 ani, iar pacientele, toate din cadrul Spitalului Judeţean Ilfov, au semnat iniţial consimţământul. La naştere femeilor li s-au prelevat şi 20 de ml de sânge din cordonul ombilical şi o probă de țesut gras de pe peretele abdominal. 

Nici acum nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu acele probe. Femeile ştiau, în schimb, că vor beneficia de consultaţii gratuite din partea unui dietetician, iar copiii urmau să fie consultaţi regulat de un medic care ar fi trebui să le urmărească creşterea. Dar nici acest lucru nu s-a mai întâmplat. 

Pentru că nimeni nu a mai aflat nici rezultate ale analizelor, nici informaţii despre destinaţia probelor recoltate, atunci au depus plângeri. Coordonatorul acestei cercetări era un medic din Arabia Saudită, potrivit România TV. Acesta nu are titlu de cercetător. Anchetatori iau în calcul inclusiv varianta unei prelevări de ţesuturi sau celule de origine umană fără consimţământul dat în condiţiile legii. De asemenea, se ia în calcul inclusiv posibilitatea ca probele prelevate de la paciente să fi ajuns în Arabia Saudită pentru a fi vândute. 

Cazul a ajuns şi în atenţia DIICOT, dar şi la Ministerul Sănătăţii.