Anchete epidemiologice ONLINE! Nelu Tătaru: Odată primit rezultatul, pacientul e luat în evidenţa medicului de familie

Nelu Tătaru a declarat la Zalău faptul că după operaţionalizarea platformei digitale Corona-Forms, până la finalul săptămânii s-ar putea ca anchetele epidemiologice să fie disponibile online.

RomaniaTV.net
05 nov. 2020, 13:10
Anchete epidemiologice ONLINE! Nelu Tătaru: Odată primit rezultatul, pacientul e luat în evidenţa medicului de familie

Conform ministrului, prin Corona-Form, imediat ce rezultatul pozitiv al unui laborator este introdus în platformă, acesta ajunge la pacient, dar și la medicul de familie și DSP. Ulterior se furnizează decizia de izolare, dar și decizia către medicul de familie pentru concediul medical.

Citește și: Dr. Rafila cere creşterea numărului de teste COVID ca în Israel. „Ar trebui testaţi până la 100.000 de oameni pe zi”

„De ieri (miercuri n.r.) s-a operaţionalizat platforma digitală Corona-Forms prin care, odată ce un rezultat pozitiv al unui laborator e introdus în acea platformă, ajunge în acelaşi timp şi la pacient, prin SMS, primeşte şi electronic, pe adresa de e-mail, ajunge şi la medicul de familie, prin identificare din CNP, ajunge şi la DSP. DSP-ul, în acel moment, furnizează decizia de izolare şi furnizează şi acea decizie către medicul de familie de concediu medical. Legătura se face, în acelaşi timp, şi cu SIUNIU de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar de astăzi până la sfârşitul săptămânii sper să reuşim să operaţionalizăm inclusiv online-ul anchetei epidemiologice care va uşura foarte mult activitate fiecăruia dintre ei. Odată primit acel rezultat, pacientul e luat în evidenţă de medicul de familie. Medicul de familie, dacă este un rezultat SARS-CoV-2 pozitiv, gestionează ca SARS-CoV-2 pozitiv, monitorizându-l. În condiţiile în care apare o simptomatologie, acest pacient este programat pentru investigaţi, separat, la un centru dedicat, nu pe timp de noapte, pe timp de zi, programat. În măsura în care evoluţia este bună, revine în izolare, dacă nu este bună, rămâne în spital. În condiţiile în care rezultatul este negativ, este tratată ca o infecţie respiratorie, cu concediul aferent sau terapia aferentă”, a precizat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a precizat faptul că, în prezent, evaluzează situaţia paturilor de Terapie Intensivă şi sursele de oxigen din spitale. Acesta a recomandat managerilor unităţilor medicale să-şi adapteze spitalele în conformitate cu cerinţele de pandemie.

„Ne-am dat seama că aceste spitale, care unele sunt din anii ’70-’80, au, sau mai bine spus nu au, nici logistică, nici capacitate. Rămâne ca fiecare management să-şi adapteze, să-şi managerieze fiecare capacitate şi acolo unde avem o sursă de oxigen să poată să fie folosită, dar în contextul actual gândiţi-vă că a crescut foarte mult solicitarea atât la nivel de energie cât şi la nivel de oxigen, ca aparatură, cât şi la nivel de terapie cu oxigen. Evaluările pe care le fac prin ţară le facem pe paturile de Terapie Intensivă şi pe surse de oxigen. Foarte multe spitale încă lucrează pe acele centrale proprii. Sunt totuşi în acest moment disponibile şi alte facilităţi pentru a asigura, atât ca şi cantitate, cât şi ca presiune, solicitările de oxigen de care are nevoie fiecare unitate. Recomand, în continuare, fiecărui manager al spitalului să-şi readapteze spitalul pentru o componentă normală şi pentru patologie actuală, în pandemie”, a menţionat Nelu Tătaru.