ANCOM: 6,4 milioane de abonaţi la serviciile de retransmisie a programelor TV, în 2013

Numărul abonaţilor la serviciile de retransmisie a programelor TV a ajuns, la sfârşitul anului 2013, la 6,4 milioane, în creştere cu 5,7% faţă de anul precedent, cea mai mare parte preferând serviciile furnizate prin intermediul reţelelor de cablu, arată Raportul anual privind piaţa de comunicaţii electronice din România, dat publicităţii, marţi, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

15 apr. 2014, 10:56
ANCOM: 6,4 milioane de abonaţi la serviciile de retransmisie a programelor TV, în 2013

Anul trecut, peste 85% dintre gospodăriile din România beneficiau de servicii de retransmisie a programelor TV, conform datelor raportate de furnizori, prelucrate şi publicate de ANCOM.

Din totalul de 6,4 milioane de abonaţi la servicii de retransmisie, 4,1 milioane erau abonaţi la servicii furnizate prin reţelele de cablu (+8,7% faţă de anul 2012), 2,2 milioane erau abonaţi la reţele satelit de tip DTH (-0,2%), iar 56.000 de abonaţi recepţionau aceste programe prin tehnologie IP (+49%).

Conform datelor oficiale, rata de acoperire la nivel de gospodării a serviciilor de retransmisie a crescut cu 4%, până la 85,1%, iar cea a serviciilor de retransmisie prin reţele de cablu a ajuns la 55,1%.

La sfârşitul anului 2013, 62% din totalul abonaţilor erau din mediul urban, cei mai mulţi dintre ei, 81%, fiind abonaţi la cablu. Totodată, în mediul rural, proporţia majoritară revine reţelelor satelit de tip DTH, 61% dintre utilizatori fiind abonaţi la acest tip de suport de retransmisie.

Numărul de abonaţi la servicii de retransmisie prin reţele de cablu a crescut cu 8%, până la 4,1 milioane, dintre care 1,5 milioane de abonaţi au acces la servicii în format digital (+25% creştere faţă de anul 2012). De asemenea, ponderea abonaţilor la serviciile de retransmisie a programelor în format digital ajunsese la 3,7 milioane din totalul de 6,4 milioane de abonaţi la servicii de retransmisie, în creştere cu 7,4% faţă de anul precedent.

Din numărul de abonaţi la servicii în format digital, cea mai mare pondere (59%) o deţin în continuare abonaţii prin intermediul reţelelor satelit (DTH) însă, în cifre absolute, cea mai mare creştere în anul 2013 a fost înregistrată de abonaţii la reţele prin cablu în format digital, în timp ce abonaţii care recepţionează programe prin tehnologia IP (IPTV) au înregistrat cea mai mare creştere procentuală, de 49%.

În ceea ce priveşte serviciile de comunicaţii electronice achiziţionate de utilizatori de la acelaşi furnizor, în funcţie de modalitatea de achiziţionare a acestora, Raportul ANCOM arată că, la 31 decembrie 2013, numărul total de abonaţi de pachete specifice (servicii de telefonie şi/sau internet şi/sau retransmisie, comercializate împreună, la un singur tarif, de obicei mai mic decât suma tarifelor serviciilor achiziţionate în mod separat/individual) era de 2,9 milioane.

În plus, numărul total de abonaţi de servicii multiple de comunicaţii electronice (abonaţi la două sau mai multe servicii de telefonie, internet şi televiziune de la acelaşi furnizor, indiferent dacă serviciile respective au fost cumpărate împreună, la pachet sau separat) atinsese cifra de 8,7 milioane.

Citeşte şi Raport ANCOM: Cât au vorbit românii la telefonul fix, anul trecut