ANCOM a efectuat 12.000 de controale în anul 2011. Poşta România a primit două amenzi

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a desfăşurat în anul trecut 12.226 de acţiuni de control pe piaţa de comunicaţii electronice şi servicii poştale, aplicând 596 de notificări, 325 de avertismente şi 33 de amenzi în valoare totală de 158.000 de lei.

02 feb. 2012, 11:49
ANCOM a efectuat 12.000 de controale în anul 2011. Poşta România a primit două amenzi

“Activitatea de monitorizare, supraveghere şi control desfăşurată de ANCOM are ca scop asigurarea aplicării şi respectării prevederilor legislaţiei şi reglementărilor impuse de Autoritate pentru promovarea concurenţei şi protejarea drepturilor şi intereselor utilizatorilor. ANCOM urmăreşte, în primul rând, intrarea în legalitate a furnizorilor şi nu sancţionarea acestora”, a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu (FOTO).

Cele mai multe controale, 4.809, reprezentând aproximativ 40% din numărul total, au fost efectuate la titularii de licenţe de utilizare a frecvenţelor radioelectrice – 3.270 la furnizorii servicii de radiocomunicaţii şi 1.539 la furnizorii de radio şi televiziune. În urma acestor acţiuni de control ANCOM a transmis 105 notificări, 115 avertismente şi a aplicat 16 amenzi în valoare de 67.000 lei. Neregulile întâlnite în cadrul acestor controale au constat în nerespectarea prevederilor din documentele de autorizare (licenţe de utilizare a frecvenţelor şi autorizaţii de asignare a frecvenţelor), precum şi cele referitoare la operarea staţiilor de radiocomunicaţii.

17% din controale au fost efectuate la furnizorii de servicii poştale. Din totalul de 2.097 de controale efectuate la furnizorii de servicii poştale, 1.486 au vizat furnizorul de serviciu universal din domeniul serviciilor poştale – Compania Naţională Poşta Română – căreia i s-au aplicat 2 amenzi în valoare de 11.000 lei.

În ceea ce priveşte spectrul de frecvenţe radio, pe parcursul anului 2011 au fost realizate un număr de peste 32.000 de acţiuni de monitorizare, în urma cărora au fost depistate 114 cazuri de emisii radioelectrice neautorizate sau care nu respectau condiţiile din documentele de autorizare (licenţe de emisie, autorizaţii tehnice de funcţionare, licenţe de utilizare a frecvenţelor şi autorizaţii de asignare a frecvenţelor), în urma cărora s-au iniţiat acţiunile necesare pentru intrarea în legalitate. În vederea evaluării gradului de acoperire cu servicii de telefonie mobilă a localităţilor, a zonelor de frontieră şi a drumurilor importante, Autoritatea a evaluat gradul de acoperire cu semnal a 148 oraşe şi 32.000 Km de drum.

De asemenea, ANCOM a verificat respectarea de către Radiocom a obligaţiilor impuse prin licenţa de WIMAX acordată companiei la sfârşitul anului 2008, verificând în acest scop 96 de staţii de bază instalate de către SNR şi constatând că Radiocom şi-a îndeplinit obligaţiile. ANCOM a efectuat şi 190 de măsurători în vederea determinării intensităţii şi/sau densităţii de putere a câmpului electromagnetic.