Andreas Scheuer: Muncitorii calificaţi sunt BINEVENIŢI în Germania. Economia ARE NEVOIE de ei

Secretarul general al CSU, Andreas Scheuer, a declarat, luni, că muncitorii calificaţi sunt bineveniţi în ţara sa, dar a precizat că 46% din românii şi bulgarii ajunşi în Germania după 2007 nu au niciun fel de pregătire profesională, iar Berlinul nu trebuie să importe problemele altora.

RomaniaTV.net
06 ian. 2014, 16:55

„Institutul pentru piaţa muncii şi cercetare profesională a Agenţiei Federale pentru Muncă a estimat că în 2014 vor fi până la 180.000 de imigranţi din România şi Bulgaria, după deschiderea pieţei muncii. Există deja strigăte de ajutor în acest sens de mai bine de un an, printre altele de la oraşe şi comune”, a declarat, într-un interviu acordat Die Welt, Andreas Scheuer, secretarul general al Uniunii Creştin-Sociale, aliaţii din Bavaria ai cancelarului Angela Merkel.

Acesta a mai precizat că trebuie restrâns accesul imigranţilor la sistemul de asigurări sociale.

Andreas Scheuer a spus că formaţiunea sa este de acord cu libertatea de circulaţie, dar Germania nu trebuie să devină „atelierul de reparaţii” al Europei. „Spunem «Da» libertăţii de circulaţie. Muncitorii calificaţi sunt bineveniţi. Economia germană are nevoie de ei. Dar, potrivit cifrelor Agenţiei Federale pentru Muncă, 46% din românii şi bulgarii, care au venit în Germania după 2007, nu au niciun fel de pregătire profesională. De ce trebuie să devină Germania atelierul de reparaţii al Europei? De ce trebuie să importăm în Germania problemele altor ţări?”, a declarat secretarul general al CSU.

Scheuer a recunoscut faptul că „economia germană are beneficii ca urmare a europenilor care lucrează” în Germania, dar s-a întrebat de ce trebuie importate probleme a căror cauză se află în altă parte.

Vezi şi Fotografii uimitoare cu România, prezentate în „The Guardian” GALERIE FOTO

Totodată, Andreas Scheuer a criticat oficialităţile de la Bruxelles, care au avertizat CSU de pericolul unei campanii antieuropene. „Noi facem realpolitik. Poate că unii funcţionari europeni ar trebui să iasă din birourile lor luxoase şi să vorbească cu oamenii. Atunci ar putea să facă o politică care să aibă de-a face cu realitatea”, a mai spus secretarul general al CSU.

Andreas Scheuer este al doilea politician de dreapta care încinge dezbaterile din Germania pe tema muncitorilor români şi bulgari, după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii de la 1 ianuarie. „Imigranţii care vin în Germania doar pentru Hartv IV (indemnizaţii de şomaj), alocaţii pentru copii şi asigurări de sănătate trebuie trimişi rapid în ţările lor de origine. Pentru a preveni intrările multiple trebuie să ne gândim la amprentarea lor„, a declarat, vineri, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European, Elmar Brok, pentru cotidianul Bild.

Brok, un membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, a fost criticat de partidul său pentru aceste comentarii. Armin Laschet, vicepreşedinte al CDU, a declarat că ideea „este în dezacord cu o Europă deschisă”.

Citeşte şi În ce ţări pot MUNCI ROMÂNII începând cu 1 ianuarie 2014

Disputele din cadrul Guvernului de „mare coaliţie” condus de Merkel pe tema sosirii în Germania a românilor şi bulgarilor după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii s-au înregistrat până în prezent între social-democraţi şi CSU, care a adoptat o atitudine mai dură în privinţa imigraţiei. Dar comentariile lui Brok au provocat fricţiuni în cadrul CDU.

Regina Görner, un membru al comitetului de conducere al CDU, a descris cererile CSU de restricţii pentru români şi bulgari drept „absurde”. CSU vrea să le facă mai dificil accesul noilor imigranţi români şi bulgari la generosul sistem de protecţie socială din Germania. Între timp, social-democraţii au calificat aceste cereri drept populism.

Datele oferite de Agenţia federală pentru Muncă arată că 0,6 la sută dintre alocaţiile de şomaj merg către români şi bulgari. În perioada septembrie 2012 – august 2013, persoanele din cele două ţări au pretins 171,7 de milioane de euro.