Andreea Moldovan: „Virusul este atât de circulant încât creează premisa apariţiei altor mutaţii”

SARS-CoV-2 este un virus "atât de circulant" încât creează premisa apariţiei altor mutaţii, a declarat luni secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan a declarat, luni, că SARS-CoV-2 este un virus "atât de circulant" ceea ce creează premisa apariţiei altor mutaţii.

05 apr. 2021, 16:42
Andreea Moldovan: „Virusul este atât de circulant încât creează premisa apariţiei altor mutaţii”

Andreea Moldovan aduce noi veşti proaste pentru români. „Faptul că este un virus atât de circulant nu face decât să creeze premisa apariţiei altor mutaţii, cu care nu ştim cum ne vom putea descurca şi ce alte încercări ne vor oferi”, a afirmat secretarul de stat, la o videoconferinţă pe teme medicale. Ea a subliniat că vaccinarea este un instrument care ajută în a evita cât se poate apariţia formelor severe de COVID-19.

Andreea Moldovan a subliniat că este important ca ritmul vaccinării să fie cât mai alert, pentru că noile mutaţii „pun probleme de răspuns la administrarea vaccinului din punct de vedere imunologic”.

„Ne aflăm într-o perioadă extrem de grea a pandemiei, în care vedem cu toţii că numărul cazurilor creşte, creşte numărul cazurilor grave, creşte numărul cazurilor la persoane tinere faţă de primul sau al doilea val şi, de asemenea, creşte numărul de cazuri care au nevoie de internare în terapie acută sau terapie intensivă”, a transmis secretarul de stat, scrie Agerpres.

Secretar de stat în MS: Ceea ce am observat la această tulpină nouă, din Marea Britanie, este faptul că afectează mai mult vârstele mici, spre deosebire de tulpina iniţială

Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul sănătăţii, afirmă că se constată o creştere a numărului de infecţii cu SARS-CoV-2 la copii cu vârste mici, sub 10 ani, arătând că printre copiii infectaţi sunt şi copii cu boli cronice, care sunt „fragili” în faţa bolii provocate de noul coronavirus. Ea subliniază importanţa măsurilor de protecţie sanitară în şcoli şi în activităţile în care sunt implicaţi copii.

„Practic o parte dintre aceşti copii sunt cu comorbidităţi, pot să sufere de boli cronice imunodeprimante care să îi facă fragili în faţa răspunsului la infecţia COVID. O parte nu au astfel de comorbiităţi. Ca grupe de vârstă, sunt grupele până în 10 ani afectate”, a afirmat medicul Andreea Moldovan duminică, într-o conferinţă de presă.
Aceasta a subliniat importanţa respectării măsurilor sanitare în desfăşurarea activităţilor comune în care sunt implicaţi copii.

Florin Cîțu e convins că programul redus al magazinelor a dus la scăderea ratei de infectare, la doar o săptămână de când măsura a intrat în vigoare

„Ceea ce am observat la această tulpină nouă, din Marea Britanie, este faptul că afectează mai mult vârstele mici, spre deosebire de tulpina iniţială şi faptul că se transmite mult mai uşor, astfel încât acele focare care cuprind o familie întreagă şi nu doar anumiţi membri ai familiei sunt mai mult decât reale. Toate aceste activităţi şcolare sau activităţi în comun ale copiilor trebuie să fie supravegheate cu maximă atenţie şi cu foarte mare grijă pentru că, în primul rând, reprezintă un risc şi pentru copii dacă nu se respectă acele măsuri pe care noi le-am pus la punct şi le-am pus la dispoziţia colegilor din sistem, iar pe de altă parte să ne gândim că în spatele copiilor stau părinţi, bunici, alte rude, deci clar este un moment de atenţie din toate punctele de vedere”, a adăugat medicul.