Florin Cîțu e convins că programul redus al magazinelor a dus la scăderea ratei de infectare, la doar o săptămână de când măsura a intrat în vigoare

Florin Cîţu a anunţat că nu vrea să renunţe la măsura închiderii magazinelor la ora 18 în zonele cu incidenţă ridicată a cazurilor de COVID. Premierul a precizat că măsura dă rezultate la doar o săptămână de la aplicarea ei, chiar dacă responsabilii cu limitarea răspândirii coronavirusului evaluează măsurile la un interval de 14 zile.

05 apr. 2021, 13:48
Florin Cîțu e convins că programul redus al magazinelor a dus la scăderea ratei de infectare, la doar o săptămână de când măsura a intrat în vigoare

Florin Cîţu crede că închiderea magazinelor la ora 18:00 a dus la scăderea ratei de pozitivare.

„Studiile specialiștilor ne spun că mobilitatea este factorul prin care se răspândește cel mai mult virusul, iar prima măsură luată de toate țările din Uniunea Europeană a fost aceea de a reduce mobilitatea. Vedem că după ce am luat această măsură avem un platou, chiar o scădere a ratei de pozitivare, asta înseamnă că ceva impact a existat”, a anunţat Florin Cîțu în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

Cât despre cozile formate în magazine, premierul a explicat că a cerut o analiză pentru a vedea cât este cauza sărbătorilor și cât a măsurii de închidere la ora 18.00.

„Cerusem o analiză de la supermarketuri referitoare la ce se întâmplă cu traficul în timpul zilei, la fiecare oră și voiam o analiză care se ia în calcul și contextul. Analiza durează mai mult, dar vom avea și această analiză”, a mai afirmat Cîțu.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 5 aprilie. Record de pacienţi COVID internaţi. Numărul cazurilor de la ATI se apropie de 1.500

Restrângerea programului magazinelor până la ora 18 în multe localităţi în care incidenţa COVID-19 este de peste 7.5, dar şi în Bucureşti şi în alte oraşe cu incindeţa peste 4 cazuri la mia de locuitori la sfârşit de săptămână, a stârnit reacţii contradictorii, inclusiv în rândul coaliţiei aflate la guvernare. Primul care a atras asupra acestui fapt a fost Ştefan Voinea, consilier pe probleme de transparenţă şi integritate al ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Acum a venit rândul unui alt coleg de partid al ministrului Sănătăţii. USR-istul Tudor Benga spune că „tot bâlciul ăsta cu măsurile ultimelor zile, cu inchisul magazinelor la 18.00 și inchisu-n case la 20.00, cu sus carantina jos carantina, (…) pleacă de fapt de la un vot dat în Parlament în primăvara trecută”.

Citeşte şi: Un deputat USR critică măsura închiderii magazinelor la ora 18: Tot bâlciul pleacă de la un vot dat în Parlament. O ditamai laşitatea întregii clase politice

În schimb, consilierul lui Vlad Voiculescu îl contrazice pe Raed Arafat în privinţa reducerii programului de funcţionare a magazinelor. În urma unei analize, Ştefan Voinea spune că nu a găsit ceva care să indice faptul că această măsură ajută la combaterea pandemiei.

Consilierul ministrului Sănătăţii a făcut un review al studiilor privind intervențiile non-farmaceutice (NPIs) care funcționează în prevenirea răspândirii COVID-19. În urma acestei analize, Ştefan Voinea spune că nu a găsit ceva care să indice că reducerea programului de funcţionare a magazinelor ar fi o soluţie potrivită pentru combaterea pandemiei.

Citeşte şi: Închiderea magazinelor de la ora 18:00, o soluţie inutilă. Consilierul lui Vlad Voiculescu îl contrazice pe Arafat: „Există risc mai mare de infectare”

Noile restricţii ce prevăd închiderea magazinelor la ora 18 în zonele din ţară cu incidenţă ridicată au intrat în vigoare, începând din 28 martie.

Citeşte şi: Noi restricţii în România. Raed Arafat: Circulaţia va fi permisă până la ora 20:00, iar magazinele se vor închide la ora 18:00 DOCUMENT


loading...
Partenerii noștri