Andreea Paul vede Satu Mare şi Maramureşul în aceeaşi regiune

Andreea Paul consideră că judeţele Satu Mare şi Maramureş ar trebui să facă parte din aceeaşi regiune, nefiind esenţială discuţia despre viitoarea capitală a noii structuri, ci despre strategiile de dezvoltare, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
01 iun. 2013, 12:37
Andreea Paul vede Satu Mare şi Maramureşul în aceeaşi regiune

„Nu văd judeţul Satu Mare altfel decât în zona care ne recomandă, alături de Maramureş, într-o structură mult mai mică ca număr de regiuni, în care decizia să fie depolitizată, dezbrăcată de interesele baronilor locali ai USL şi aşezată pe competenţă. Am spus că le văd alăturat, dar nu vreau să lansez acum ştiri că ar trebui ataşată zonei Crişana sau Bucovina, evident că noi avem o mândrie locală extrem de accentuată, a zonei Sătmarului, a Oaşului, a Maramureşului, dar asta nu trebuie să ne împiedice să gândim o strategie de dezvoltare locală care să ne conecteze la polii de creştere economică din apropiere şi unul dintre ei este Clujul”, a declarat parlamentarul, într-o conferinţă de presă.

În opinia acesteia, tema esenţială a regionalizării este crearea unui serviciu public de calitate, mai apropiat de oameni, pe baza unei strategii de dezvoltare regională.

„Primul lucru pe care trebuie să-l avem în vedere este asigurarea unui serviciu public mai puţin costisitor şi mai apropiat de cetăţean. Asta implică descentralizarea atribuţiilor administraţiei de la nivel central spre nivel local, în paralel cu responsabilitate financiară. 27% din bugetul central consolidat revine astăzi bugetelor locale. Este inadmisibil să asistăm în continuare la coada primarilor din toată ţara la uşile miniştrilor, indiferent de culoarea lor politică, pentru a se milogi să finanţeze proiectele de dezvoltare locală. Din păcate, avem regi şi regine în instituţiile publice centrale la care primarii trebuie să se perinde”, a spus deputatul.

Potrivit Andreei Paul, Guvernul USL nu are voinţa şi curajul politic să facă această regionalizare, chiar dacă are majoritate confortabilă în Parlament.

„Ei şi-au propus să facă regionalizarea până în toamnă. Au toate condiţiile necesare să o facă pentru că au majoritate confortabilă de aproape 70% în Parlamentul României. Întrebarea este: au voinţa politică şi curajul să o facă? Eu cred că nu. Odată modificate regulile de joc, punerea în aplicare va necesita cel puţin doi-trei ani şi asta dacă ne mişcăm inteligent”, a adăugat deputatul PDL.