Andrei Baciu, anunţ despre a treia doză din vaccinul antiCOVID: ‘Acestea sunt scenariile în care se poate administra’

Andrei Baciu a vorbit, marți seara despre cea de-a treia doză din vaccinul anti-COVID şi care sunt scenariile în care se poate administra acesta.

20 iul. 2021, 22:57
Andrei Baciu, anunţ despre a treia doză din vaccinul antiCOVID: ‘Acestea sunt scenariile în care se poate administra’
Andrei Baciu: Vaccinurile ne protejează şi de noile variante ale tulpinii SARS-COV-2

Andrei Baciu, anunţ despre a treia doză din vaccinul antiCOVID. Secretarul de stat a explicat în ce condiții ar putea fi administrată aceasta și mai ales ce rol ar urma să aibă în combaterea pandemiei de COVID-19.

Andrei Baciu, anunţ despre a treia doză din vaccinul antiCOVID: ‘Acestea sunt scenariile în care se poate administra’

„În cazul celei de-a treia doze sunt două opțiuni din punct de vedere științific. Unu, în cazul în care imunitatea câștigată ca urmare a dozelor inițiale pentru vaccinurile care se administrează în două doze începe să scadă și devine mai puțin eficientă.

Atunci se dă cea de-a treia doză, numită „doză de boost”. Aceasta este o alternativă teoretică.

Cea de-a doua alternativă este: în cazul în care dozele de vaccin existente au o eficiență parțială, mai scăzută asupra tulpinilor noi care apar, față de tulpinile inițiale. Atunci, această tehnologie permite să ne adaptăm mult mai repede la noile tulpini. Astfel, vaccinurile devin mult mai eficiente decât vaccinurile care nu țin pasul cu malformațiile virale”, a precizat Andrei Baciu.

Andrei Baciu a explicat faptul că vaccinurile se vor adapta la noile tulpini prin cea de-a treia doză, nu printr-o schemă nouă de imunizare.

Citeşte şi: Nou studiu despre eficienţa vaccinului AstraZeneca. Andrei Baciu: „A arătat o eficienţă de 95% faţă de formele grave ale bolii. Rezultatele sunt exact invers percepţiei actuale”
„Mecanismul imunologic este similar, trebuie dată o nouă țintă, identificat un nou profil de virus suspect, de corp străin pe care să-l identifice sistemul imunitar, iar acest lucru se face cu ajutorul unei alte informații imunologice.

Vorbim de două opțiuni diferite, care până la acest moment sunt numai la nivel teoretic. Dacă se va pune vreodată problema de așa ceva, va fi nevoie să avem dovezi științifice.

Medicina este o știință bazată pe dovezi, iar tot ceea ce s-a realizat cu privire la pandemie s-a realizat doar atunci când s-au întrunit suficiente dovezi cu privire la un aspect.”, mai adăugat secretarul de stat.

Citeşte şi: Andrei Baciu, precizări de ultimă oră despre maratonul vaccinării şi despre vaccinarea la medicii de familie: „Avem posibilitatea logistică, există doze suficiente, vom creşte ritmul vaccinării”