Andrei Baciu anunță când vom scăpa de pericolul Covid-19: „Acesta va fi probabil cel mai intens val. Într-un fel sau altul, vom închide pandemia”

Andrei Baciu a declarat că în prezent România traversează cel mai intens val al pandemiei, însă în timp cazurile de Sars-Cov-2 vor scădea, iar boala va deveni ca o răceală sezonieră în contextul vaccinării.

14 sept. 2021, 20:15
Andrei Baciu anunță când vom scăpa de pericolul Covid-19: „Acesta va fi probabil cel mai intens val. Într-un fel sau altul, vom închide pandemia”

Andrei Baciu

, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că singura soluție pentru a ieși din pandemia de Covid-19 este vaccinarea în masă a populației.

„Datele pe care le avem și în România, și peste tot, la nivel planetar, spun un singur lucru, faptul că vaccinarea este singura care va închide pandemia”, a spus Andrei Baciu.

Secretarul de stat a mai precizat că acest val al pandemiei de Covid-19 pe care îl traversează în prezent România și alte țări de pe întreg mapamondul este posbil să fie cel mai intens de până acum. Baciu a mai adăugat că această situație se datorează tulpinei Delta care este mult mai contagioasă decât celelalte variante.

„Practic, despre acest lucru vorbim. Intensitatea acestui val 4 în care am intrat acum depinde de acest lucru. Cel mai probabil, acesta va fi probabil cel mai intens val pe care îl trăim. Din nefericire, lucrurile sunt mult mai accelerate, toată această situație fiind generată de contagiozitatea acestei tulpini, care infectează mult mai repede și mult mai multe persoane, lucru pe care îl vedem și în datele de zi cu zi”, a adăugat Andrei Baciu.

Andrei Baciu: Pandemia nu se va încheia în aceste luni

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a mai atras atenția asupra importanței purtării măștii de protecție, cât și a responsabilității fiecărui cetățean în parte de a se vaccina împotriva Covid-19.

„Într-un fel sau altul, vom închide pandemia”, a spus Andrei Baciu. El crede însă că cel mai probabil, după cum arată datele în acest moment, vaccinarea anti-COVID va deveni una sezonieră.

„Cred că este esențial să ajustăm percepția vizavi de acest subiect. Pandemia nu se va încheia în aceste luni, nu se va încheia în aceste săptămâni nici în România, nici în alte părți. Însă putem să ne favorizăm starea de sănătate făcând următoarea analiză: pe ce pot eu ca persoană să-mi concentrez timpul și energia? Pot să iau în calcul tot felul de scenarii, fiind captiv al acestui fenomen de fake news, care este foarte prezent în mediul online și a început să domine discuția, sau, pe de altă parte, pot să mă uit la beneficiile vaccinării și chiar dacă nu iau în calcul acum decizia vaccinării, pot să-mi concentrez energia și atenția către un simplu gest: masca. O mască purtată corect te protejează într-o mare măsură”, a spus Andrei Baciu, potrivit Digi24.