Andrei Baciu aruncă bomba! Ce se întâmplă cu a treia doză de vaccin

Andrei Baciu a vorbit despre procesul de imunizare și oamenii care se îmbolnăvesc chiar și după ce au primit vaccinul. Acesta a prezentat categoriile de oameni care nu dezvoltă anticorpi după imunizare și a explicat dacă este necesară o a treia doză de vaccin.

12 iun. 2021, 12:05
Andrei Baciu aruncă bomba! Ce se întâmplă cu a treia doză de vaccin

Andrei Baciu aruncă bomba! Ce se întâmplă cu a treia doză de vaccin. Vicepreşedinte al campaniei de vaccinare în România, medicul a explicat că în momentul de față există două ipoteze în lucru pentru o eventuală a treia doză de vaccin.

Andrei Baciu aruncă bomba! Ce se întâmplă cu a treia doză de vaccin

„Sunt două ipoteze de lucru, cele mai probabile, pentru o eventuală a treia doză de vaccin. Vorbim de persistenţa imunităţii generate de vaccinarea cu cele două doze. Avem câteva date pentru vaccinul produs de Pzifer / Biontech şi Moderna, avem datele de eficacitate la şase luni care ne spun că aceste vaccinuri sunt eficace într-o proporţie de peste 90%. Nu a trecut suficient de mult timp, ca să putem spune că vaccinurile sunt eficiente mai mult timp, însă pe măsură ce timpul trece de la primele persoane vaccinate şi imunizate, o să putem să venim cu date”, a declarat Andrei Baciu la Antena 3.

Reacții adverse severe la vaccinul Pfizer. Unde s-a decis stoparea rapelului

Acesta a transmis și că „această imunitate va fi păstrată şi peste şase luni”. „Graficul de până acum ne face să fim încrezători că această imunitate va fi păstrată şi peste aceste şase luni. Mai există şi o altă variantă luată în calcul, o altă opţiune, în care vaccinurile sunt sigure într-o competiţie cu dezvoltarea de mutaţii la nivelul Sars-CoV-2 care apar predominant în zone unde vaccinarea nu a atins un procent semnificativ din populaţie. Sunt aceste două situaţii care pot să se traducă în necesitatea unei a treia doze, însă pentru moment nu există o recomandare în acest sens, rămâne de văzut”, a completat Andrei Baciu.

„Ştiam de la început că vaccinurile au eficacitate mare, peste 90%-95%, însă există un procent din populaţie care nu ajunge să se bucure de imunitatea dată după vaccinare. La fel, există persoane care odată ce au trecut prin boală, ne-am fi aşteptat să dezvolte un răspuns imunitar care să le ofere protecţie pentru o eventuală reîntâlnire cu virusul, însă acest lucru nu se întâmplă”, a conchis Andrei Baciu.