Andrei Baciu, despre valul patru al pandemiei: „E o chestiune teoretică, probabilă”. Cât de eficiente sunt vaccinurile la 6 luni de la administrare

Andrei Baciu a făcut câteva precizări privind apariţia celui de-al patrulea val al pandemiei. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a mai precizat că eficacitatea vaccinurilor la şase luni de la administrare este de 90%. ,

19 mai 2021, 22:55
Andrei Baciu, despre valul patru al pandemiei: „E o chestiune teoretică, probabilă”. Cât de eficiente sunt vaccinurile la 6 luni de la administrare

Andrei Baciu a declarat că apariţia unui al patrulea val al pandemiei este „o chestiune teoretică, probabilă”, precizând că vaccinul anti-COVID-19 asigură o imunitate suficientă și după 6 luni de la administrarea rapelului.

Andrei Baciu, despre valul patru al pandemiei: „O chestiune teoretică, probabilă”

Citeşte şi Andrei Baciu: „Noile tulpini care circulă nu feresc pe nimeni de boală!”

”Societățile nu sunt atât de pregătite astfel încât să reacționeze atât de repede și să epuizeze fenomenul dintr-o singură mișcare, un singur val. Există reverberații, 2-3 valuri, marile pandemii cam așa au funcționat.

Venirea valului 4 e o chestiune teoretică, probabilă, dar sunt câteva elemente importante. Pe de o parte, populația europeană, cea nord-americană și câteva exemple izolate din Orientul Mijlociu, unde sunt state cu putere financiară, au avut acces mare la vaccin și repede, ceea ce înseamnă că s-au vaccinat rapid, au constituit o imunitate colectivă și, practic, virusul și pandemia, după cum vedem, în aceste regiuni, ușor, ușor se topesc. Mai departe, totuși, suntem 7,4 miliarde de persoane pe Glob, 7,4 miliarde de posibili purtători. Vedem că din zonele care au avut acces ai slăbuț la vaccinare vin nou tulpini”, a precizat Baciu, potrivit B1Tv. 

Referitor la cea de-a treia doză de vaccin anti-covid, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a răspuns: „Tocmai pentru eventualele apariții de noi tulpini sau pentru o eventuală nevoie de vaccinare cu a treia doză, Comisia Europeană a inițiat deja demersurile pentru a securiza 1,8 miliarde de doze la nivel european. Asta înseamnă câte o doză de vaccin pe an pentru fiecare cetățean european, care poate fi ajustată pentru orice fel de tulpină care poate să apară și să pună probleme. Deci dacă vor apărea tulpini noi, pe baza acestui contract pe care îl are Comisia Europeană, se va putea adapta vaccinul și livra către statele membre. România este parte a acestui demers”.

Secretarul de stat a precizat că, potrivit unor studii ştiinţifice, eficacitatea vaccinului la şase luni de la administrare este de 90 la sută.

”Au apărut câteva studii noi și sunt două informații științifice, valide din punct de vedere medical, și anume că eficacitatea vaccinurilor BioNTech/Pfizer și Moderna, la șase luni de la administrarea rapelului, este de peste 90%. Aceste date ne fac încrezători că imunitatea nu va scădea brusc în luna a șasea sau a șaptea. Este o linie care, probabil se va menține și în următoarele luni. Trebuie să ne vaccinăm dacă nu mai avem protecție. Pe datele la șase luni avem imunitate suficientă, 90% eficacitate”, a mai explicat acesta.

Citeşte şi Andrei Baciu anunţă în ce condiţii pot fi vaccinate 5 milioane de persoane până la 1 iunie: De luni vor fi vaccinaţi angajaţii din restaurante şi hoteluri

Vaccinarea anti-COVID-19 în zona rurală. Baciu: Singura soluție care ar fi cu adevărat eficientă e aceea de a merge din poartă în poartă

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății spune că în următoarea perioadă campania de vaccinare se va îndrepta în special către locuitorii din mediul rural.

”O să facem o completare a strategiei de vaccinare și a modalității în care acționăm, în sensul în care, dacă până acum au fost oamenii cei mai entuziaști și cei mai doritori de a se vaccina și au folosit diverse metode, de acum încolo o să mergem cu o abordare care are menirea de a ajunge către oameni. Trecem într-o etapă în care oamenii care funcționează pe un sistem mai pragmatic sunt cei care, din punct de vedere sociologic, ar fi următorii la vaccinare. O să mergem către oameni. Pentru mediul rural, singura soluție care ar fi cu adevărat eficientă va fi aceea de a merge din poartă în poartă.

Gândim câteva chestiuni complementare. Pe de o parte, chestiuni care să augmenteze aceste acțiuni în mediul rural, aici vorbim de sporirea echipelor mobile, pentru că despre asta este vorba. Multe comunități nu au acces la servicii medicale, fie că vorbim despre medici de familie, dispensar sau alte facilități, și atunci trebuie să mergi cu echipe mobile.

Sunt 11 județe în care funcționează acele centre mobile, sunt cred că puțin peste 100 de echipe mobile care funcționează însă, pe lângă aceste lucruri, e nevoie și de completarea acțiunilor de comunicare, de o comunicare cât mai segmentată. (…) Există un segment important de oameni care nu sunt împotriva vaccinării, s-ar vaccina, dar vaccinul trebuie să fie accesibil”, a mai precizat Baciu miercuri seară.