Andrei Baciu: „Noile tulpini care circulă nu feresc pe nimeni de boală!”

Secretarul de stat din ministerul Sănătăţii a menţionat că "borna" de 5 milioane de persoane vaccinate rămâne pentru începutul lunii iunie.

10 mai 2021, 09:53
Andrei Baciu: „Noile tulpini care circulă nu feresc pe nimeni de boală!”

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, susține că, din cauza faptului că noile tulpini sunt tot mai contagioase, nimeni nu este ferit de infectare în acest moment, însă vaccinul rămâne arma pe care o avem la îndemână pentru un plus de protecție.

„Vedem că aceste tulpini care circulă mai nou nu feresc pe nimeni de boală, inclusiv sportivi de performanță, oameni care au aparent o stare bună de sănătate. Vedem că în fața acestui virus, practic nimeni nu este ferit, deci cu atât mai mult (sunt importante – n.red.) oportunitatea și avantajele câștigării protecției, pe de o parte. Pe de altă parte, un alt aspect extrem de important – faptul că vaccinul este la îndemână”, a declarat secretarul de stat duminică seara, la Digi24. 

Andrei Baciu nu a comentat declarația ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, care spunea că, la actualul ritm, e imposibil de atins borna de 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie. El a reiterat că sunt peste 3,6 milioane de persoane care au fost vaccinate, iar duminică se aşteaptă să se atingă borna de 6 milioane de doze administrate.

Andrei Baciu, precizări de ultimă oră despre maratonul vaccinării şi despre vaccinarea la medicii de familie: „Avem posibilitatea logistică, există doze suficiente, vom creşte ritmul vaccinării”

„Practic aceste cifre ne duc către închiderea acestui capitol al pandemiei, însă mai e un lucru, este exemplificarea a ceea ce ne-a lipsit poate cel mai mult, contactul uman, colectivitatea. (…). Mare parte dintre persoanele care se vaccinează cu prima doză fac şi rapelul, într-o proporţie covârşitoare”, a declarat Andrei Baciu.

El a menţionat că „borna” de 5 milioane de persoane vaccinate rămâne pentru începutul lunii iunie. „Este obiectivul parţial în atingerea obiectivului de 10,4 milioane de persoane vaccinate, ceea ce reprezintă 70 la sută din populaţia adultă, pentru care avem în momentul de faţă recomandare”, a explicat Baciu.

În ceea ce priveşte imunizarea copiilor împotriva COVID-19, Andrei Baciu a explicat că încă sunt studii în acest sens şi că este posibil ca în această vară vaccinurile pentru minori să fie autorizate.

”Sunt două companii: Pfizer şi Moderna. Pentru Pfizer persoanele între 12-16 ani sunt deja procedurile în evaluare. În momentul în care va primi autorizaţie, acesta poate fi utilizat. Sunt studii şi pentru copiii cu vârste mai mici începând cu 6 luni. Ne trebuie o abordare specială, probabil va veni recomandarea în timpul verii, trebuie să fim pregătiţi pentru începutul şcolii. Noi suntem atenţi şi monitorizăm dinamica evenimentelor”, a mai declarat Baciu.

Maratoane de vaccinare sau evenimente de tip drive thru vor fi organizate în mai multe oraşe din ţară, acestea fiind apreciate de români.

„Vor avea loc evenimente de tip drive thru, maratoane de vaccinare la Iaşi, Craiova, Petroşani, Târgu Mureş, Cluj. S-a deschis un tip de acţiuni care au succes. (…) Până acum, 61.000 de persoane au fost vaccinate în drive thru, 3.000 de medici de familie care s-au înscris pentru a vaccina. Sunt în jur de 3.000 de persoane vaccinate cu Johnson&Johnson, iar 14.500 de oameni s-au imunizat în cele 7 spitale militare, din care 3.300 pe timpul nopţii”, a declarat Baciu.

S-a vindecat de COVID după două luni petrecute la ATI. Experienţa incredibilă a unei tinere care s-a născut pentru a doua oară