Andrei Baciu: Farmaciile pot percepe o taxă pentru testare. E alegerea lor dacă o fac sau nu

Testarea COVID cât mai accesibilă e una dintre prioritățile autorităților sanitare, anunță Andrei Baciu, precizând că pe 20 septembrie erau 102 farmacii în care testarea se făcea gratuit cu teste de la Ministerul Sănătății.

24 sept. 2021, 16:14
Andrei Baciu: Farmaciile pot percepe o taxă pentru testare. E alegerea lor dacă o fac sau nu

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a mai explicat că în ultimele trei săptămâni au fost avizate 30 de farmacii în acest sens. „Demersurile vor continua. Vom face publice adresele acestor farmacii”.

„Pentru partea de testare, farmaciile pot percepe o taxă. Aici e alegere lor dacă o fac sau nu”, a mai spus el.

Andrei Baciu a făcut precizări și despre medicamentul Tocilizumab, despre care OMS a spus că diminuează în mod eficient riscul de deces la pacienţii infectaţi cu COVID-19.

„Legat de medicamentul Tocilizumab, pentru a impulsona achiziţia care se face direct către spitale, era o mică întârziere. Din 6.064 de falcoane disponibile pentru a fi achiziţionate pentru pacienţii COVID-19, doar jumătate erau achiziţionate.

După ce ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Atilla, a postat această listă cu spitalele şi stadiul achiziţiilor la nivelul fiecărui spital, în mai puţin de o săptămână au mai fost achiziţionate încă 2.000 de flacoane suplimentar. Vedem că se poate”, a continuat secretarul de stat.

Andrei Baciu: Vrem să ajungem la 1.522 de paturi la ATI, plus cele pentru copii

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății anunţă creşterea numărului de paturi pentru secţiile de Terapie Intensivă din toată ţara.

„În ultimele două săptămâni s-a dublat capacitate acordării de asistenţă medicală în secţiile ATI, urcând până la 1.239 de paturi în acest moment. Acest lucru va continua. Depunem toate eforturile pentru atingerea obiectivului de 1.522 de paturi, plus cele de copii.

Ne dorim să facem testarea cât mai accesibilă. La data de 20 septembri erau active 102 farmacii în care se face testarea cu teste gratuite oferite de MS. În ultimele trei săptămâni au fost avizate 30 de farmacii în acest sens. Demersurile vor continua. Vom face publice adresele acestor farmacii.

Pentru partea de testare, farmaciile pot percepe o taxă. Aici e alegere lor dacă o fac sau nu. Legat de medicamentul tocilizumab, pentru a impulsona achiziţia care se face direct către spitale era o mică întârziere.”, spune Andrei Baciu.