Un medicament folosit împotriva artritei reduce riscul de deces din cauza COVID-19. E recomandat de OMS

O clasă de medicamente antiinflamatoare, printre care şi tocilizumab, diminuează în mod eficient riscul de deces la pacienţii infectaţi cu COVID-19. Este concluziile unui studiu amplu care acoperă aproape 11.000 de pacienţi.

06 iul. 2021, 23:52
Un medicament folosit împotriva artritei reduce riscul de deces din cauza COVID-19. E recomandat de OMS
foto: recoverytrial.net

Un medicament folosit împotriva artritei reduce riscul de deces din cauza COVID-19. Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au recomandat marţi folosirea medicamentelor din această clasă în același timp cu corticosteroizii, la pacienții cu cazuri severe de Covid-19.

Tocilizumabul intravenos a prezentat rezultate mixte în diferite studii clinice mai mici, dar această cercetare publicată în revista științifică JAMA compilează rezultatele a 27 de studii clinice din 28 de țări. Este primul care acoperă un număr atât de mare de oameni, transmite agenţia AFP, citată de Hotnews.

Coordonatorul principal al studiului, Manu Shankar-Hari, profesor la King’s College din Londra, susţine că aceasta este „dovadă definitivă”. Studiul s-a concentrat asupra anticorpilor monoclonali sarilumab și tocilizumab, medicamente utilizate inițial împotriva artritei reumatoide. Potrivit sursei citate, sunt numiți antagoniști ai interleukinei 6 deoarece blochează receptorul pentru această proteină. Cu toate acestea, acesta din urmă joacă un rol în procesul de supraacțiune imună declanșat uneori de coronavirus, ducând la hiperinflamarea responsabilă pentru cele mai grave cazuri de Covid-19.

Citeşte şi: Un bărbat din Cluj a insistat să se vaccineze pentru a treia oară. „Am făcut două doze, o vreau pe a treia, dar am spus asta la început”

Un medicament folosit împotriva artritei reduce riscul de deces din cauza COVID-19. Rezultatele studiului amplu

Dintre pacienții spitalizați, administrarea unuia dintre aceste două medicamente în același timp cu corticosteroizii a diminuat riscul de deces cu 17%, prin comparaţie cu utilizarea corticosteroizilor singuri. Corticosteroizii precum dexametazona, care au și un efect antiinflamator, au fost primul tratament care s-a dovedit a reduce mortalitatea prin Covid-19.

La studiu au participat 10.930 de pacienți, dintre care 6.449 au primit tratament (sarilumab sau tocilizumab), în vreme ce 4.481 au primit îngrijiri obișnuite sau un placebo.

Cercetătorii susţin că riscul de a muri după 28 de zile în rândul grupului de tratament a fost de 22%, comparativ cu 25% pentru ceilalți.

Prin izolarea numai a persoanelor care au primit tratament și corticosteroizi în același timp, riscul de deces a scăzut chiar la 21%. În plus, riscul de a fi nevoie de respirație artificială a fost, de asemenea, redus cu tratamentul.

„Știința și-a făcut treaba, acum trebuie să ne îndreptăm atenția asupra problemelor de acces. Având în vedere inegalitățile globale pentru vaccinuri, persoanele din cele mai sărace țări sunt cele mai expuse riscului de cazuri severe de Covid-19. Acestea sunt persoanele la care trebuie să  ajungă aceste medicamente”, a declarat oficialul OMS, Janet Diaz.

Tocilizumab este comercializat sub numele Actemra sau RoActemra, în funcție de piețele unde este vândut.

Citeşte şi: Boala genetică rară şi foarte gravă, descoperită la mai mulţi localnici în Suceava. Provoacă moartea în 4 – 5 ani. Autorităţile sunt în alertă