Andrei Caramitru ar vrea închiderea bisericilor din cauza coronavirus. „Vor preveni ca oamenii să mai pupe icoanele”

Andrei Caramitru, fost consilier al preşedintelui USR Dan Barna sugerează ca bisericile să fie închise pentru a preveni răspândirea de coronavirus. Fiul cel mare al actorului Ion Caramitru a dat exemplul Italiei care a închis deja lăcaşurile de cult din zonele afectate.

RomaniaTV.net
26 feb. 2020, 09:26
Andrei Caramitru ar vrea închiderea bisericilor din cauza coronavirus. „Vor preveni ca oamenii să mai pupe icoanele”

„Când vine virusul asta. Vor decide să fie închise și bisericile sau doar școlile și tot restul? Vor preveni ca oamenii să mai pupe icoanele unii după alții și să nu se mai folosească aceeași linguriță la împărtășanie? Doar întreb. Că am senzația că nu vor avea tupeul să interzică astea. Și să vedeți acolo focar. Ai de capul nostru.

PS: sa știți ca nu e gluma ce am scris. In Coreea de Sud focarul principal a fost o comunitate religioasă. În Italia au închis deja bisericile in zonele afectate”, a scris Andrei Caramitru într-un mesaj pe Facebook.

Citeşte şi: Episcopul Italiei dă sfaturi ortodocşilor din peninsulă: „Să vă ungeţi cu untdelemn şi să beţi apă sfinţită”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a comentat pentru Q Magazine postările lui Andrei Caramitru.

„Biserica Ortodoxă Română a avut și are constant în contextul unor situații sociale grave, în care sănătatea publică este amenințată, o poziție subînțeles fondată pe discernământ și ferm orientată spre edificarea credincioșilor ei în legătură cu recomandările autorităților abilitate ale statului, dar, firește, și cu reamintirea limpede a învățăturii creștine despre boală și sănătate.

În acest context, mesajul recent al episcopului Siluan al Italiei este unul clarisim în ambele sale registre: social și duhovnicesc.

Ierarhul a îndemnat înțelept la respectarea regulilor medicale emise de instituțiile medicale, dar, în mod firesc, și la rugăciune pentru cei contaminați, pentru familiile lor și pentru toate persoanele implicate în îngrijirea bolnavilor.

Doar cineva profund incult din punct de vedere religios și rupt total de realitatea spirituală poate fi contrariat de recomandările duhovnicești ale unui om al Bisericii, poate sugera viclean închiderea fie și temporară a bisericilor (spitale duhovnicești), sau poate ironiza nătâng puterea vindecătoare a credinței și a simbolurilor sale (ungerea cu Sfântul Mir, semnul Sfintei Cruci, Apa Sfințită etc)”, a declarat Vasile Bănescu pentru sursa citată.

Citeşte şi: Imagini ŞOCANTE surprinse în Italia. Străzi pustiite, magazine devastate, oraşe blocate din cauza CORONAVIRUSULUI

Numărul persoanelor infectate cu coronavirus în Italia a ajuns la 323, iar al morților la 11, dintre care 9 numai în regiunea Lombardia. Filtrele de control din așa-numita „Zona Roșie” din provincia Lodi, care cuprinde 11 localități contaminate, au crescut de la 15 la 35, polițiștilor și jandarmilor alăturându-li-se și armata.

Citeşte şi: Coronavirusul se extinde rapid în Europa. Ultimele informaţii din Italia şi cele mai recente bilanţuri

Alertă și în România din cauza coronavirusului

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, luni, la România TV, că autorităţile iau măsuri pentru a preveni epidemia de coronavirus în România, dar a recunoscut că sunt „şanse foarte mari” ca virusul să ajungă în ţara noastră.

Ce trebuie să faceţi ca să vă feriţi de CORONAVIRUS

Spălați-vă mâinile de multe ori;

Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;

Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;

Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;

Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;

Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;

Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;

Produsele „MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;

Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;

Animalele de companie nu transmit coronavirus.