Andrei Caramitru critică dur PSD, ALDE şi Pro România după ce au anunţat că nu susţin prelungirea stării de urgenţă

Andrei Caramitru, fostul consilier al liderului USR Dan Barna, a criticat dur, într-o postare pe Facebook, anunțurile lansate de liderii opoziției privind o posibilă respingere a stării de urgență, pe motiv că nu au fost luate măsuri pentru redresare economică.

RomaniaTV.net
14 apr. 2020, 07:25
Andrei Caramitru critică dur PSD, ALDE şi Pro România după ce au anunţat că nu susţin prelungirea stării de urgenţă

„Înțeleg ca Ponta și ticăloșii din PSD/ALDE (cei care au colectivul pe constiinta și dezastrul din spitale) amenință și pun condiții pentru extinderea stării de urgentă. In timp ce lauda China. Asta in situația in care am reușit cât de cât sa ținem lucrurile sub control și – dacă continuam așa – am putea reveni gradual oricum peste câteva săptămâni.

O asemenea ticăloșie prin care vor sa condamne mii de oameni la moarte nu am crezut ca se poate. Oamenii ăștia sunt niște criminali. Nu mai trebuie tolerați. Locul lor este in pușcărie pentru totdeauna. Au făcut prea mult rău țării asteia. Si continua. Nu se mai poate așa. Oamenii ăștia nu mai au loc in societatea noastră. Trebuie excluși dur. Pentru totdeauna”, a scris Andrei Caramitru, pe Facebook. 

 

Klaus Iohannis a anunţat prelungirea stării de urgenţă în România cu încă o lună. PSD, ALDE şi Pro România se opun

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va susţine declaraţii de presă la orele 14.00 despre prelungirea stării de urgenţă. După emiterea decretului, documentul ar trebui aprobat de plenul reunit al Parlamentului. Partidele din Opoziţie au anunţat că vor pune condiţii pentru prelungirea stării de urgenţă.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că prelungirea stării de urgenţă fără o minimă garanţie că vor fi luate măsurile „corecte şi necesare” pentru prevenirea unui dezastru economic ar fi o „inconştienţă totală”.

„Care este perspectiva?! Asta aşteaptă oamenii şi mediul de afaceri de la preşedintele Iohannis şi de la Guvern! Ei şi-au îndeplinit obligaţiile cetăţeneşti: au stat în case şi au respectat regulile impuse de autorităţi. Dar ce a făcut statul pentru ei în prima lună a stării de urgenţă?! Avem peste 1,2 milioane de români care şi-au pierdut locul de muncă sau sunt în şomaj tehnic, zeci de mii de firme închise şi miliarde de euro pierdute. În aceste condiţii, prelungirea stării de urgenţă fără o minimă garanţie că vor fi luate măsurile corecte şi necesare pentru prevenirea unui dezastru economic ar fi o inconştienţă totală”, a scris Ciolacu pe Facebook.

El i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis şi guvernului PNL ca prelungirea stării de urgenţă să fie însoţită obligatoriu de mai multe lucruri: transparentizarea informării, deciziilor şi achiziţiilor efectuate de Guvern pe perioada stării de urgenţă, plan de acţiune pe termen scurt şi mediu în domeniul sanitar pentru testarea populaţiei, o condiţie obligatorie pentru reîntoarcerea rapidă la muncă şi reluarea activităţilor economice, măsurile economice şi sociale, pentru cetăţeni şi mediul de afaceri, pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor, păstrarea locurilor de muncă şi limitarea efectelor crizei economice (cele luate până cum sunt inaplicabile şi insuficiente), proiectele majore de investiţii pe care Guvernul le va demara pe perioada stării de urgenţă pentru a reporni economia, măsurile care vor fi luate pe perioada stării de urgenţă în agricultură pentru limitarea efectelor secetei şi asigurarea necesarului de hrană pentru populaţie.

„PSD înţelege pe deplin nevoia de a nu pune sub nicio formă în pericol sănătatea oamenilor! În acelaşi timp însă, cred că toţi românii aşteaptă o perspectivă clară de la preşedintele Iohannis şi de la Guvern. Nu vom fi de acord să avem încă o lună pierdută pentru cetăţeni şi pentru economie”, a afirmat Ciolacu.

Pro România votează prelungirea stării de urgenţă dacă sunt îndeplinite 15 condiţii

Biroul Executiv al Pro Romania a decis luni să propună parlamentarilor să voteze pentru prelungirea stării de urgenţă numai dacă preşedintele şi Guvernul răspund pozitiv la 15 solicitări, printre care adoptarea pachetului economic şi fiscal de sprijin pentru firmele afectate, clarificarea restricţiilor, implementarea programului naţional de testare pentru COVID-19, un pact naţional privind excluderea măsurilor de diminuare a salariilor şi pensiilor; în caz contrar, votul va fi împotrivă, a anunţat Victor Ponta pe Facebook.

Astfel, Pro România solicită prelungirea stării de urgenţă până la data de 1 mai, dar cu posibilitatea de extindere, dacă este necesar, iar începând de la această dată să fie repornite activităţile productive şi de servicii, cu respectarea condiţiilor de protecţie sanitară, cu excepţia localităţilor declarate „de pericol maxim”.

Pro România cere şi clarificarea restricţiilor, pentru a fi accesibile întregii populaţii, prin redefinirea şi limitarea situaţiilor în care se aplică amenzi administrative pentru evitarea abuzurilor, extinderea şi pe teritoriul Romaniei a dreptului de transport pentru lucrătorii sezonieri, adoptarea pachetului economic şi fiscal de sprijin pentru firmele afectate de perioada de blocaj, schimbarea solicitării României de sprijin financiar din partea UE.

Victor Ponta, despre prelungirea stării de urgenţă în România. „Dacă nu muncim, o să stăm 10 ani în criză economică”

Alte solicitări se referă la suspendarea pe perioada stării de urgenţă a exportului de buşteni şi produse alimentare neprelucrate, adoptarea pachetului de stimulare fiscală şi sprijin pentru agricultură şi industria alimentară, programul naţional de combatere a efectelor secetei, cu sprijin financiar din partea UE.

De asemenea, Pro România mai cere implementarea programului naţional de testare pentru COVID-19, propus de Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Naţionale de Microbiologie, revocarea suspendării Legii Transparentei, prin publicarea online în timp real a tuturor contractelor încheiate de autorităţile publice prin exceptare de la prevederile legale privind achiziţiile publice.

Pro România vrea publicarea scenariilor de finalizare a anului şcolar 2019-2020, un pact naţional asumat de Guvern privind excluderea măsurilor de diminuare a salariilor şi pensiilor, aplicarea începând cu data de 1 iunie a legii privind alocaţiile pentru copii.

Prezentarea publică cu termene asumate până la 1 mai a planului de achiziţii de echipamente de protecţie pentru personalul medical şi pentru populaţie, publicarea programului de achiziţii şi dotări a secţiilor ATI de la spitale, publicarea programului de creştere a capacităţii de testare COVID-19, publicarea donaţiilor primite pentru sistemul medical din partea ONG-urilor şi persoanelor private, programul naţional de protecţie pentru bolnavii cronici, programul naţional de investiţii în infrastructură pentru ieşirea din criză – se mai află pe agenda Pro România.

Alte condiţii impuse se referă la redefinirea noţiunii de „grupuri vulnerabile”, în sensul clarificării criteriilor, asigurarea din bugetul de stat a venitului minim garantat pentru toţi cetăţenii ţării – pachetul de sprijin pentru persoanele şi familiile vulnerabile.

 

Tăriceanu, despre prelungirea stării de urgenţă: Se cere să dăm un cec în alb. Fără un plan de măsuri, nu pot fi de acord

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni seară că nu este de acord să dea „un cec în alb” prelungirii stării de urgenţă cu încă 30 de zile, fără un plan de măsuri în domeniul medical şi pentru reluarea activităţii.

„A început să fie adusă în discuţie prelungirea stării de urgenţă. Am un sentiment foarte ciudat. Ni se cere să dăm un cec în alb pentru prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile, lucru cu care nu pot fi de acord pentru că Guvernul până acum nu a fost capabil să vină cu nişte date prin care să ne arate care este situaţia reală pe tărâmul medico-sanitar. Cifrele aparent sunt bune, dar trebuie să ţinem cont de numărul foarte mic de testări. Acum cifrele sunt bune (…) şi atunci de ce mai prelungim starea de urgenţă? Aş fi vrut să avem un plan de măsuri în domeniul medico-sanitar. Şi nu în ultimul rând, care sunt măsurile pentru reluarea economiei şi a instituţiilor statului”, a afirmat Tăriceanu, la România TV.

Potrivit lui Tăriceanu, ar putea exista situaţia „în care să scăpăm de coronavirus, dar să moară România cu totul, să se ducă la fund definitiv şi apoi să avem probleme de ordin alimentar, cu un şomaj foarte mare care va face să se prăbuşească ţara”.