Într-o postare recentă, Caramitru afirmă că este „absolut de neînțeles” de ce cei care folosesc cel mai intens serviciile medicale publice, precum pensionarii și coasigurații, nu contribuie aproape deloc la finanțarea acestora, în timp ce întreaga povară cade pe umerii angajaților activi.
Analistul evidențiază o disproporție flagrantă între contribuțiile tinerilor angajați și ale pensionarilor.
„Cineva care e tânăr și muncește – să zicem că are 4.000 RON net pe lună – plătește sănătatea 10 % din brut, adică 750 RON pe lună. Salariul mediu e peste nivelul ăsta – deci mulți plătesc spre 1.000 RON pe lună pentru sănătate de stat”, explică el.
În contrast, adaugă Caramitru, „pensionarul care stă liniștit, nu muncește și încasează la fel – 4.000 RON pe lună – până acum nu plătea nimic (deși folosește de 10× mai mult sistemul decât tânărul). Acum trebuie să plătească 100 RON. De 7 ori și jumătate mai puțin decât cel care muncește – și tot se zbiară și urlă”.
Pornind de la această discrepanță, Caramitru susține introducerea unei asigurări de sănătate universale pentru toți cetățenii, indiferent de statutul profesional sau de vârstă. Potrivit propunerii sale, contribuția lunară ar trebui să fie standardizată.
„Dacă am mari până la nivelul acceptabil de servicii sistemul de stat și să nu fie deficit, costul pentru toată lumea pe lună ar fi aproximativ 400 RON/adult.”, propune acesta.
Pentru cei care doresc acces la servicii medicale private, analistul propune un pachet premium.
„Pentru un pachet premium care ar acoperi și costurile la privat, ar fi cam 600 RON pe lună. MULT mai puțin decât plătesc acum toți angajații.”, mai scrie Caramitru.
Pe lângă contribuțiile fixe, Caramitru sugerează introducerea unor co-plăți simbolice pentru a responsabiliza beneficiarii și a încuraja un consum eficient al resurselor medicale.
„Și sumele de mai sus ar putea fi scăzute dacă ar fi o co-plată chiar simbolică de 10‑50 RON pe intervenție.”, este de părere fostul USR-ist.
Mai mult, el propune ca sistemul de asigurări private să fie implicat în administrarea fondurilor pentru a crește eficiența.
„Dacă ai muta asigurarea pe asigurări private care controlează costurile spitalelor – ar crește masiv eficiența și am avea super servicii pentru banii ăștia.”, mai scrie analistul.
Citeşte şi: Suspiciune de antrax în România. Pacienţii au consumat carne de oaie