Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, anunţă, miercuri, că există o suspiciune de antrax la două persoane internate la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ”Matei Balş” din Bucureşti, diagnosticul clar urmând a fi stabilit după efectuarea de analize specifice. Pacienţii au precizat că au consumat carne de oaie provenită din gospodăria proprie.
”Suspiciune de antrax, neconfirmată până în acest moment, raportată astăzi de către reprezentanţii Institutului Naţional de Boli Infecţioase dr. Matei Balş din Bucureşti. Conform informaţiilor furnizate, cele două persoane au semnalat că au manipulat şi consumat carne de oaie provenind din gospodăria proprie”, anunţă, miercuri, ministrul Sănătăţii, pe Facebook.
Alexandru Robobete anunţă că probele de laborator necesare pentru confirmarea diagnosticului sunt în lucru la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”.
”Analizele efectuate vor stabili cu exactitate dacă este vorba despre un caz confirmat de antrax. Ministerul Sănătăţii, Inspecţia Sanitară de Stat, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti şi Direcţia de Sănătate Publică Ialomiţa monitorizează îndeaproape situaţia”, a mai transmis ministrul Sănătăţii.
Potrivit acestuia, autorităţile sunt în contact permanent cu cadrele medicale implicate în gestionarea cazurilor şi se asigură că toate măsurile de prevenire a răspândirii posibile a infecţiei sunt respectate cu rigurozitate.
Recent, in tara noastra au fost depistate de epidemiologi noi cazuri de antrax. Putina lume stie ca antraxul, o boala infectioasa grava, se poate gasi in mod natural in sol. Aceasta afecteaza animalele domestice, iar oamenii care intra in contact cu ele se imbolnavesc. De aceea este important sa recunoastem simptomele si modul in care ne putem infecta.
Antraxul este o boala infectioasa acuta cauzata de bacteria Bacillus anthracis, care formeaza spori. Acest bacil este cunoscut sub numele de bacilul antraxului sau bacilul carbunos. Cel mai frecvent, antraxul se intalneste la mamifere, cum ar fi vitele, oile si caprele, dar poate sa apara si la oameni, atunci cand acestia au fost expusi animalelor infectate sau au intrat in contact cu tesuturile care provin de la animalele infectate.
Antraxul este foarte intalnit in regiunile agricole, acolo unde infectia poate afecta animalele. Oamenii infectati cu antrax, de regula, au intrat in contact cu animalele infectate sau au fost expusi la produsele acestor animale, in timp ce le ingrijeau. Muncitorii care sunt expusi la corpurile animalelor moarte sau care au intrat in contact cu produse de origine animala ce provin din acele tari in care antraxul este mai des intalnit se pot infecta astfel cu Bacillus anthracis.
INFORMATII UTILE SI INTREBARI FRECVENTE DESPRE ANTRAXInfectia cu antrax se poate instala sub trei forme: cutanata (prin piele), inhalare (plamani) si pe cale gastrointestinala (digestiva). Sporii de la antrax pot trai in sol chiar si ani de zile, iar oamenii se pot infecta cu antrax prin manevrarea produselor si deseurilor de la animalele infectate sau inhaland sporii de antrax de la produsele animale contaminate. De asemenea, boala se poate raspandi daca persoanele mananaca un tip de carne care nu a fost suficient procesata termic, carne ce provine de la animalele infectate.
Simptomele variaza in functie de modul in care boala a fost transmisa, dar, de obicei, acestea apar intr-un interval de 7 zile.
Aproximativ 95% din infectiile cu antrax au loc atunci cand bacteria patrunde printr-o taietura sau zgarietura de pe piele, de exemplu, cand individul intra in contact cu lana contaminata de la oi, cu pielea de la animale sau alte produse facute din blana animalelor infectate. Simptomele incep ca o umflatura ce da senzatia de mancarime, care seamana cu o muscatura de insecte, dar in curand, aceasta se transforma intr-o ulceratie nedureroasa, avand un diametru de 1-3 centimetri, iar in centru un punct negru. Glandele limfatice din zona adiacenta se pot umfla. Aproximativ 20% din cazurile netratate duc la deces.
Simptomele initiale pot sa semene cu cele ale unei raceli banale, dar duc la probleme respiratorii severe si la soc, dupa cateva zile de la infectare. Antraxul inhalat este, de obicei, fatal.
Aceasta forma de antrax poate sa apara dupa consumul de carne contaminata si este caracterizata de o inflamatie acuta a tractului intestinal. Semnele initiale sunt greata, scaderea apetitului, voma si febra, urmate de durere abdominala, varsaturi cu sange si diaree severa. Intre 25% si 60% din cazuri sunt fatale.
Raspandirea directa, de la om la om, a antraxului este putin probabila. Boala nu este contagioasa, adica nu poate fi raspandita la alti oameni de la un pacient infectat. Din pacate, antraxul este folosit ca arma biologica in unele tari.
Medicii pot prescrie antibiotice eficiente. Pentru a fi eficient, tratamentul ar trebui initiat cat mai devreme posibil. Daca infectia este lasata netratata, boala poate fi fatala.
Oamenii se imbolnavesc, de regula, intr-un interval de 1-7 zile de la expunerea la antrax, dar daca bacteria se afla in plamanii persoanei, poate dura chiar si 42 de zile pana sa se imbolnaveasca.