Andrei Duțu, finalist X Factor: „Îmi doresc să reprezint o nouă versiune de artist român. Povestea mea e a omului care poartă pe umeri responsabilitatea de a se autodepăși” – INTERVIU EXCLUSIV

Andrei Duțu e plăcuta surpriză a X Factorului de anul acesta. Cu o voce impecabilă, emoție și multă încredere, a reușit să impresioneze publicul din primele momente în care a pășit pe scenă, la audiții. Acum face parte dintre finaliști și e la doar un singur pas de marele premiu.

22 dec. 2021, 21:03
Andrei Duțu, finalist X Factor: „Îmi doresc să reprezint o nouă versiune de artist român. Povestea mea e a omului care poartă pe umeri responsabilitatea de a se autodepăși” – INTERVIU EXCLUSIV

Și juriul a fost cucerit încă de la prima apariție a lui Andrei Duțu la X Factor. A cântat piesa „All I Want” de la Kodaline, într-o variantă chiar mai bună decât originalul, după cum spun foarte mulți din cei care l-au ascultat. Ștefan Bănică Jr., mentorul său, și-a arătat toată încrederea încă de la audiții și i-a transmis că este un potențial câștigător al concursului.

”Andrei Duțu… pot să zic lucrul ăsta în sfârșit. Ești o surpriză extrem de plăcută. Mi se pare că tu ești, și spun prima oară anul ăsta, tu ești un posibil și un potențial X Factor, fără doar și poate. Sunt extrem de entuziasmat, eu ca mentor mi-aș dori ca generația să aibă un reprezentant cum ești tu. Un tip care a știut să-și aleagă o piesă, care a știut să transmită, care a folosit toate nuanțele posibile pe care le are în glas. Excepțională alegere. Felicitări, vin să te felicit. Îl cheamă Andrei Duțu și este în Bootcamp. Ai patru de DA”, a spus Ștefan Bănică.

Andrei Duțu s-a îndrăgostit iremediabil de muzică încă de când era foarte mic. Mai târziu a ales să-și exploateze talentul la maximum la o universitate de muzică din Londra. În perioada în care a stat acolo și-a făcut și o trupă, Unknown Chapters, și și-a descoperit și pasiunea pentru songwriting. Finalistul X Factor este un artist complex, care a muncit și muncește neîncetat pentru visul său. Cum și-a descoperit talentul, ce alte pasiuni mai are și cât de pregătit este pentru finala X Factor ne spune chiar el, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Romaniatv.net.

  • Cine este Andrei Duțu?

„Sunt unul dintre cei binecuvântați cu vise mari și dorință de a le atinge”.

  • Cum ți-ai descoperit talentul muzical și cine te-a încurajat să mergi pe acest drum?

„Mama mea a cântat în corul Operei din București, astfel, în casa mea s-a ascultat multă muzică. Am simțit chemarea către cântatul profesionist în adolescență. Muzica mi-a servit drept consolare pentru niște ani zbuciumați. Îi mulțumesc etern mamei că m-a încurajat să merg pe acest drum”.

  • Andrei Duțu a plecat să studieze muzica la BIMM Institute din Londra. După ce a învățat cât a putut de mult și a muncit pentru a se întreține, a decis să se întoarcă acasă și să-și înceapă aici cariera de artist. De ce a luat această decizie ne spune chiar el:

„Trebuie să recunosc că a fost greu. Dar sunt extraordinar de recunoscător pentru oamenii care m-au susținut să ajung în UK. Am muncit foarte mult acolo și, slavă Domnului, am și învățat foarte multe. A trebuit să jonglez între facultate, proiecte muzicale și job-uri pentru a mă susține, însă nu aș schimba nimic din această experiență. Toate provocările întâmpinate m-au ajutat să îmi dezvolt înțelegerea despre viață și m-au convins să cred și mai mult în visul meu.M-am întors acasă, în România, cu dorința de a aduce un val de energie proaspătă pentru noile generații și nu numai. Îmi doresc să reprezint o nouă versiune de artist român, versiunea mea”.

  • Ce te-a făcut să vrei să participi la X Factor?

„Am considerat că este cea mai bună oportunitate pentru această perioadă de a-mi spune povestea”.

  • Cum ai descrie experiența X Factor de până acum? 

„O lecție pentru viață. Am intrat în acest concurs fără să-mi pregătesc o strategie, am ales să fiu eu însumi și mă bucur că am făcut acest lucru. Ochiul publicului este supraîncărcat de povești de succes ale unor oameni care au crescut într-un context care le-a garantat reușita.  X Factor mi-a oferit șansa să-mi spun povestea: cea a omului care poartă pe propriii umeri responsabilitatea de a se autodepași”.

  • Cum te întelegi cu antrenorul tau, Ștefan? Dar cu ceilalți concurenți? 

„Ștefan Bănică este un artist complet. Am crescut cu muzica lui și îl admir pentru cariera sa inegalabilă. Ștefan este un mentor în adevăratul sens al cuvântului. Sunt recunoscător pentru toată susținerea și încrederea pe care mi le-a oferit în această competiție și mai ales în pregătirea pentru Finală. Consider că am abordat o atitudine fair-play vis-a-vis de ceilalți concurenți. Am trăit și m-am bucurat alaturi de fiecare dintre ei”.

  • Cine te-a susținut cel mai mult în toată această perioadă?

„Familia”.

  • Cum au arătat ultimii doi ani pentru tine? În ce mod ți-a afectat pandemia de Covid activitatea?

„A fost o perioadă de multă muncă si multe sacrificii pentru a-mi continua evoluția artistică. A trebuit să mă adaptez noului context. Cum ieșirea la public în perioada pandemică a fost aproape imposibilă, m-am concentrat pe lucrul din mini-studioul de acasă”.

  • Cu ce îti ocupi timpul atunci când nu te afli pe scenă sau în sala de repetiții, ce alte pasiuni ai? Ești artist full-time? 

„Alături de muzică, o altă pasiune a mea este teatrul. Sunt de 7 luni în Romania și pot să spun că da, între proiecte muzicale și spectacole de teatru la care lucrez, sunt „a full-time artist”.

  • Pe lânga vocea care i-a convins deja pe toți cei care te-au ascultat, știm că ești pasionat și de songwriting. Ce te inspiră, ce muzică asculți, cum decurge procesul creativ?

„Inspirația mi-o gasesc în tot ce înseamnă viață. Caut să observ contrastul și să îl transpun în muzică. În perioadele de ‘songwriting’ evit să intru în contact cu muzica altor artiști, pentru a nu fi direct influențat. Până în acest moment am strâns peste 100 de creații muzicale, colecție ce cuprinde atât piese întregi cât si demo-uri și abia aștept să le împărtășesc cu voi pe cele mai dragi mie”.

  • Cum privești piața muzicală autohtonă? Unde îți vezi locul în această industrie? 

„Din punctul meu de vedere, muzica de comerț propune un minimalism absurd în mainstream și observ cum în multe situații acest exemplu este preluat ca definiție a ceea ce înseamnă muzică bună. Eu cred că muzica este o artă a trăirii, a exploziei de emoție și cred că este momentul ca un produs românesc să ghideze noua generație și către un alt tip de succes muzical”.

  • La ce să ne așteptăm în finala X Factor? Ce ai pregătit? 

„La emoție și la extaz! V-am pregătit ceva special!”.

  • Care crezi că e cel mai puternic adversar al tău din marea finală și cu ce te diferențiezi? 

„Cel mai puternic adeversar este propria-mi emoție care, dacă nu este controlată, poate să distorsioneze mesajul real pe care îmi doresc să-l transmit. Când vine vorba de ceilalți concurenți: Bryanna este cea mai tânără voce și aceasta îi dă o prospețime deosebită, Nick constituie imaginea unui cântăreț profesionist care își lansează produsul și pe piața din Romania. Cred că experiența și încrederea îi vor fi un mare plus în această finală. JOMAJII sunt o explozie de energie și propun spectacol. Ce mă avantajează pe mine in această competiție? Eu consider ca omenii de acasă votează cu sufletul, așa că voi face ce știu cel mai bine: voi cânta din suflet pentru sufletele voastre”.

  • Ce planuri ai pentru anul ce vine?

„Tot ce vă pot divulga în acest moment este că îmi voi aduce muzica în fața oamenilor”.

Pe Andrei Duţu îl puteţi vedea şi asculta live în finala X Factor, joi, 23 decembrie, la Antena 1, de la 22.15. Dacă vreţi să-l ajutaţi să câştige e necesar să trimiţi un sms la 1313 cu textul Andrei, atunci când se dă start vot.

Citiţi şi Ioana Sihota și Gabi Neagu (The Jazzy Jo Experience), finaliști X Factor: „Noi oferim o experiență, un schimb real de energie live, care, de altfel, este scopul artei”