Ioana Sihota și Gabi Neagu (The Jazzy Jo Experience), finaliști X Factor: „Noi oferim o experiență, un schimb real de energie live, care, de altfel, este scopul artei” – INTERVIU EXCLUSIV

Sunt profesioniști, cântă împreună de aproape cinci ani, sunt legați de o prietenie frumoasă, iar când urcă pe scenă fac un show de zile mari. Artiștii din trupa The Jazzy Jo Experience ne-au convins în această ediție X Factor că pot cânta orice stil muzical, iar pentru finala de joi promit un moment și mai spectaculos.

22 dec. 2021, 17:40

Ioana Sihota și Gabi Neagu s-au înscris anul acesta la X Factor la categoria grupuri, în echipa Deliei. Ea cântă din voce, iar el la chitară. Momentul apariției la audiții a fost o surpriză plăcută pentru toată lumea. Au cântat o piesă compusă chiar de ei, „Înainte”, în variantă acustică, iar publicul și juriul i-au răsplătit cu ropote de aplauze și complimente binemeritate. În varianta completă The Jazzy Jo Experience e formată din Ioana Sihota – Voce, Gabi Neagu – Chitara, Rares Neagoe – Toba, Vlad Briciu – Clapa, Caue de Marinis – Bass.

De Ioana Sihota ați mai auzit, cu siguranță. Cântă de când era doar un copil, iar în urmă cu mai mulți ani a participat la Școala Vedetelor. A făcut primii pași în lumea muzicii îndrumată de mama ei, profesoară de pian. În adolescenţă a participat la „Ploaia de stele”, iar mai apoi la „Megastar”, dar nu e străină nici de festivalurile Mamaia şi Callatis. În 2011 a avut o colaborare cu HaHaHa Production şi a început să lucreze la propriile melodii.

Gabi Neagu este, la rândul său, un profesionist care s-a împrietenit cu chitara când era foarte mic. De câţiva ani cântă şi compune alături de trupa Jazzy Jo Experience, dar mai multe despre pasiunea pentru muzică, pe care au transformat-o într-un mod de viață, îi las chiar pe ei să ne povestească. Citiți în continuare un interviu acordat în exclusivitate pentru Romaniatv.net.

  • Când ati facut primii pași în muzică?

Ioana: „O , doamne! Primii pași în muzică i-am făcut pe la patru ani și jumatate , când am început să învăț să cânt la pian, împreuna cu mama. Apoi a urmat Tip Top Minitop pe la 5 ani și jumătate”.Gabi: „Eu am început cu muzica de mic. Cumva totul a început cu Cerbul de Aur 1993…în sensul în care acolo l-am vazut pe Toto Cutugno (mama e mare fan) și cumva mi-a schimbat viața și am vrut să cânt la chitară. Ei bine, cam de atunci nu mi-am dorit propriu-zis altceva”.

  • Cum v-ați cunoscut și cum ați ajuns la The Jazzy Jo Experience?

„Este foarte funny căci ne-am cunoscut printr-o recomandare a unui coleg și prieten comun, eu căutam să încep un proiect nou pe care îl vizualizam exact așa cum se desfășoară el astăzi, eram sătulă de formele vechi, de orice chestie impusă și atunci mi l-au trimis pe Gabi. Ne-am văzut la cafea, i-am povestit ce îmi doresc și a zis: Ok, hai să facem.Si am tot făcut multe de tot în acești aproape 4 ani și jumatate. Apoi Boss a început să studieze din greu formule noi, stiluri noi , l-a căutat pe Rareș destul de mult și l-a gasit , l-am luat cu noi în barcă și apoi a apărut și Caue și, de trei ani, suntem așa cum ne stiți.Vlad este ultima „intrare” în formulă și, astfel, suntem finally compleți si complecsi. 3 Prahoveni ( bine…poate chiar 4) , o Bucureșteancă și un Brazilian .Lăsând orice glumă la o parte, ne-a luat ceva să ajungem așa cum suntem astăzi și pleznesc de mândrie când îi aud și văd pe scenă. Suntem prieteni și ne ințelegem așa cum ar trebui ca sa creăm vibe. Altfel … este doar execuție. I-am chemat din Univers și Dumnezeu mi i-a trimis. Gabi și cu mine i-am chemat și au venit. Iar acum… iată-ne!”.

 

Citiţi şi X FACTOR SEZON 10. Surpriză uriaşă pe scena X Factor! Delia: Aveţi şanse foarte mari să câştigaţi acest concurs

  • Ce v-a făcut să vreți să participați la X Factor anul acesta? Cum ati descrie această experiență?

„Aveam nevoie de un boost nou, de o energie nouă, de a cunoaște oameni noi și de a experimenta și ce înseamna TV-ul împreună. Ne era incredibil de dor de scenă, de lumini de spectacol, după acești aproape doi ani de secetă emotională, de durere, de izolare și imposibilitate de a ne face meseria.Asta e problema când ești pasionat de munca ta, când îți este și pasiune și mod de supraviețuire, când aceasta cere atât de mult de la persoana în cauză. În momentul în care o pierzi intri într-un purgatoriu emoțional. Aveam nevoie de un nou început, o șansă la a pune ce simțim pe un firmament demn, nou, frumos. Am luat-o de la capăt. Cu totul altfel e această experiență după ce construiești ani de zile. Cu totul altfel”.

  • Cum vă întelegeți cu antrenorul vostru, Delia, și cu ceilalți jurați? Dar cu ceilalți concurenți?

Ioana: Eu, personal, mă cunosc cu ei demult, am fost colegi și am lucrat împreuna, mereu am fost sinceră vizavi de acest subiect. A fost un pic mai greu pentru noi, căci pretențiile de la noi au fost un pic mai mari.Delia este un om versatil, viu, nou , cu dorința de inovație, de eclectic, exact ca jazz-ul. Si atunci , ne-a înteles perfect dorințele și ne-a îndrumat într-o atmosfera de colaborare. N-am simțit o clipă ca ne-a impus ceva sau că nu înțelege care ne este vibe-ul. Ne-a ajutat enorm, ne înclinăm și suntem mândri că ne este antrenor.Cât despre ceilalți trei monștri artistici amazing din juriu, tot respectul meu, admirația și dragostea mea. Sunt niște monștri ai entertainmentului. Nu aveți idee cât „te costă” în ziua de azi să nu renunți la meseria ta, exact cum vă povesteam mai sus. Ne-a fost îngrozitor de greu întregii bresle. Ii respect și îi iubesc și îmi pare rău că nu am putut lucra cu toții, dar nah, este un concurs, nu este în grila posibilităților.

 

Citiţi şi X Factor Bootcamp. The Jazzy Jo Experience, din grupa Deliei, cea mai aplaudată trupă a serii. „Vă iubesc, sunteţi profesionişti!”

Gabi: Pentru mine toata experienta X Factor a fost ceva nou, în sensul în care nu cunoșteam pe nimeni din juriu în momentul în care am ajuns acolo. Ce pot să zic? Că de fiecare dată când am avut de-a face cu profesioniști din domeniu, am fost surprins de normalitatea interacțiunii cu ei. Delia e super cool, iar vis a vis de ceilalți jurați, nu pot să spun decât că au fost minunați.

  • V-a luat prin surprindere decizia Deliei de a merge în marea finală cu Jazzy Jo + Omajii? Cât de greu v-a fost să vă sudați ca grup într-un timp atât de scurt?

„Dăca ne-a surprins?! O, Doamne!! Că ne-a surprins e puțin spus. Sunt teribili: teribil de talentați, teribil de muncitori și hotărâți. Îi admir. E foarte adevarat că mai nimic nu s-a întâmplat așa cum mi-am imaginat, dar viața are stilul ei, special, de a te surprinde și invăța, așa că am profitat la maximum de timpul nostru împreună.Eu sunt un om de echipa, indiferent că ea este expusă publicului sau dacă e doar în spatele scenei. Nu iubesc izolarea de teama unui adversar, ci caut să mă înalț și să mă perfecționez învățând de la ceilalti. Asta a fost o șansă să învăț, să învățăm enorm de multe de la oameni noi. Mă înclin și mulțumesc din inimă pentru ea! Pe cât de surprinși am fost și în afara planurilor făcute înainte, pe atât de tare și repede ne-am mobilizat să lucram împreună într-un timp groaznic de scurt . S-a muncit enorm și abia aștept să vedem ce am construit pentru finală”.

  • Cum au arătat ultimii doi ani pentru voi? În ce mod v-a afectat pandemia de Covid activitatea artistică?

„A fost îngrozitor. Nu există alt cuvânt pertinent pentru ultimii doi ani din punct de vedere profesional. Ne-au pus probleme de individualitate, de identitate chiar, disocierea de meserie ( unul din lucrurile definitorii pentru o persoană) a fost groaznică pentru mine. Nu mai știam cine e Ioana Sihota în afara persoanei pe care am construit-o o viață întreagă, ce îmi place, cine sunt, dacă nu pot fi artist, dacă nu pot fi pe scenă.În același timp supraviețuirea ne-a fost mega amenințată. Audiovizualul se bazează pe prezența în fața publicului, iar noi, în comparație cu perioada pre-pandemie, aproape că am dispărut total. Nu e singulară situatia , evident că toti colegii nostri de breaslă s-au confruntat cu aceleasi idei și probleme”.

  • Ce faceți când nu vă aflați pe scenă sau în sala de repetiții? Sunteti artiști full-time?

Ioana: Inainte de pandemie eram artist full time, nu aveam timp de nimic altceva. Din timpul pandemiei m-am apucat să fac ce am studiat, și anume să predau în mod serios engleza copiilor. Am găsit în asta o mare bucurie, deși, recunosc, nemaifăcând-o de mulți, mulți ani, mi-a fost greu să mă reapuc. În ultimii ani am predat canto, exclusiv. Dar pedagogia mi-a adus daruri nebănuite. Îmi face mare plăcere.

 

Gabi: Eu cam dintotdeauna am fost cumva cu un picior în câte o barcă. 8 ore pe zi lucrez la corporație, am un office job. Ce pot să zic? Sunt un artist prins în viața de corporație.

  • Cum priviți piața muzicală autohtonă? Unde vă vedeți locul în această industrie?

„Noi avem nișa noastra, ne cuibărim în ea de multe ori și, când ne simțim prea izolați în ea, scoatem capul și facem totul eclectic. Recunosc că se întampla destul de des. Piața muzicală are loc si public pentru toată lumea. Asta e ceva ce multi au ințeles în pandemie. Ea acum se schimbă, se cerne, asta observ. Mă bucur tare căci lumea se învârte mai repede, timp pentru frivol și neautentic nu mai avem și, iată, rămân cei care își doresc realmente artă. Si asta mă bucură, indiferent de unde am apartine noi.Noi oferim o experiență, un schimb real de energie, live, care , de altfel, este scopul artei. Pentru cine ne iubeste muzica, stilul, chipurile și vibe-ul, un concert cu colegii mei îi va trimite acasă cu vise frumoase , perspective artistice noi și dorința de a reveni.Sunt anumite valori, modele și structuri de aur în ceea ce încercam noi să facem, inovatia convietuind cu traditia. Asta e stilul nostru: câte un pic din fiecare amestecat cu o lingură făcută din bucuria de a vă revedea fețele în public”.

  • Nu sunteți deloc straini de songwriting. În auditii chiar ați încântat juriul și publicul cu o piesă originală. Ce vă inspira, cum decurge procesul creativ?

„Ne inspira ce ni se întâmpla în viață, tipologiile diferite de oameni cu care intrăm în contact, o culoare, familia, inconsistența ființei umane, dorința de exhilibru care se bate cap în cap cu nevoia de nou, de aventură. Pe mine mă inspiră oamenii din jur, cum interacționez cu ei, în funcție de experiențele anterioare, mă inspiră feeling-urile avute în depresie, etc.Artiștii cântă( creează) despre ce i se întâmplă fiintei umane, atât putem face… oricum suntem un tot unitar cu orice din jurul nostru. Imaginați-vă trăind fără plante…. eh, e fix la fel si fără muzică sau orice îți face inima să tresalte”.

  • La ce sa ne așteptăm pentru finala X Factor? Ce ați pregătit?

„Wow. Nu știu de unde să iau. Să vă așteptați la rock, un invitat mega neașteptat, dar amazing, un duet cu antrenorul care vă va scoate din zona de comfort, o piesa solo care descrie cumva drumul unor oameni, nu la prima vedere, a greutăților vietii. E destul de matură participarea noastră în această finală, în structura pieselor.Abia aștept să o vedeți! JOI 22:15 la Antena 1!”.

  • Care credeti că e cel mai puternic adversar al vostru din finală?

„Aici pot răspunde finally fără multe aspecte ale situatiei căci ea este simplă: Anul asta cast-ul acestui concurs a fost la o înaltime amețitoare. Niciodată nu am văzut atât talent și voci grozave și profi, indiferent de vârstă ca în acest sezon. Asteptati-vă la un show genial, aș îndrazni să spun. Fiecare din colegii nostri de scenă ( căci deja ajunsi în finală e cam derizoriu să ne mai „batem” pentru un loc acolo …astfel că eu consider finala un mare concert cu prieteni, oameni deosebit de talentați, un public mai mare decât de obicei 😉 filmat și sonorizat de profesioniști maximi) este o valoare în artă, nu mi-e teamă de nimeni căci împreuna suntem mai puternici. In acelasi timp, în exprimarea aia veche, fiecare dintre ei este o „amenințare” serioasă.Suntem diferiti teribil, nu prea putem fi comparați. Cred că singurul lucru care va face diferenta intre noi in afara de ce tine de tehnic, este schimbul de energie pe care il putem realiza cu publicul ( din sala si de acasa deopotriva) . si asta tine de patos, de drive, de voința, de nevoia de a da afară niste feeling-uri și de a împărtași cu cei de lângă. Iar noi avem just that. Și pe deasupra multă dragoste să oferim”.

  • Ce planuri aveti pentru anul ce vine?

„Scriem albumul, va fi gata undeva pe la începutul verii, sperăm noi, lucăam de ceva vreme la el. Tot felul de proiecte complexe și eclectice, un musical , colaboăari inedite… veți vedea. Avem nevoie de ajutorul vostru să putem să încununăm anul asta plin de atâta muncă și pierderi cu deschiderea unor uși noi.Vă multumim din inimă că ne ascultați, că ne citiți, iată, că ne urmăriți și că vă doriți să ne legăm în mediul ăsta fantastic de frumos (de fapt, singurul complex și complet) numit ARTĂ. Ne înclinăm și vă iubim! Thank you!”.

Pe Ioana Sihota și Gabi Neagu, alături de toată trupa The Jazzy Jo Experience, dar și de noii colegi de la X Factor, Omajii, îi vedem joi, 23 decembrie, de la ora 22.15, pe Antena 1. Împreună formează grupul JOmajii și cu un sms la 1313 cu textul „JOMAJII”, după start vot, îi puteţi ajuta să câștige marele premiu.